Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 10. travnja 2020.

Malo drugačija krumpir salata po receptu naše nutricionistice

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka. Danas nutricionistica Sandra Krstev Barać donosi recept za kako ju je nazval maalo drugačiju zdraviju uskrsnu krumpir salatu.

nutricionistica Sandra Krstev Barać | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva nutricionistica Sandra Krstev Barać Svi su blagdani, pa tako i oni uskršnji, tradicionalno povezani s obilnim uživanjem u velikim količinama visokokaloričnih jela i napitaka. Tanjuri se opetovano pune kuhanom šunkom i/ili kulenom, kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom, pečenkom...a čaše vinom ili rakijom.

Rijetki odolijevaju uskršnjim kolačima bilo da je riječ o dalmatinskoj pinci ili istarskoj povetici. Umjerenost i zdrav razum nakratko zamjenjuje pretjerano blagovanje pa se posljedice nemilosrdno očituju kako na jezičcu vage, tako i brojnim probavnim tegobama.

Možda te zanima... Pinca s grožđicama i narančinom koricom bez jaja Hrana

Ipak, ove smo godine, silom prilike, prisiljeni Uskrs proslaviti skromnije, bez posjeta obitelji i prijateljima. Samim time ćemo eliminirati barem dio neumjerenosti u jelu, od čega će najviše profitirati naše tijelo.

No, ostanak kod kuće ne znači, da ne možemo i u udobnosti doma uživati u gastronomskim delicijama. Idealna je prilila da Uskrs proslavite na malo drugačiji način, uz jela koja su uravnotežena i zasitna, no, bez suvišnih kalorija. Slijedi recept za malo drugačiju krumpir salatu - Uskršnju krumpir salatu.

Sastojci za 4 osobe:

  • 10-12 malih krumpira,
  • 6 kriški kuhane šunke, nasjeckane
  • 4 jaja, kuhana, nasjeckana na ploške
  • ½ luka, nasjeckanog
  • 2 stabljike celera, nasjeckani
  • 5 rotkvica, nasjeckane na ploške
  • maslinovo ulje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Za preljev:

  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice senfa
  • 2 čajne žličice meda
  • sok 1 limuna
  • sol i svježe mljeveni papar, po želji
  • 2 žlice sjeckanog kopra
     

Priprema:

  1. Krumpir kuhajte u slanoj vodi oko 15ak minuta odnosno dok ne omekšaju. Ogulite krumpir i narežite na kocke.
  2. U tavici zagrijte maslinovo ulje te popržite šunku dok ne postane hrskava. Uklonite šunku, te na tavici pirjajte celer i luk dok ne omekšaju.
  3. U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za preljev, osim kopra.
  4. U tavicu s celerom i lukom dodajte kuhani krumpir i šunku i na laganoj vatri miješajte oko 1 minutu dok se sastojci ne prožmu.
  5. Sastojke prebacite u zdjelu, dodajte kuhana jaja i rotkvice te prelijte pripremljenim preljevom. Ukrasite koprom i servirajte toplo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.