Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka. Danas nutricionistica Sandra Krstev Barać donosi recept za kako ju je nazval maalo drugačiju zdraviju uskrsnu krumpir salatu.
nutricionistica Sandra Krstev Barać
Svi su blagdani, pa tako i oni uskršnji, tradicionalno povezani s obilnim uživanjem u velikim količinama visokokaloričnih jela i napitaka. Tanjuri se opetovano pune kuhanom šunkom i/ili kulenom, kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom, pečenkom...a čaše vinom ili rakijom.
Rijetki odolijevaju uskršnjim kolačima bilo da je riječ o dalmatinskoj pinci ili istarskoj povetici. Umjerenost i zdrav razum nakratko zamjenjuje pretjerano blagovanje pa se posljedice nemilosrdno očituju kako na jezičcu vage, tako i brojnim probavnim tegobama.
Ipak, ove smo godine, silom prilike, prisiljeni Uskrs proslaviti skromnije, bez posjeta obitelji i prijateljima. Samim time ćemo eliminirati barem dio neumjerenosti u jelu, od čega će najviše profitirati naše tijelo.
No, ostanak kod kuće ne znači, da ne možemo i u udobnosti doma uživati u gastronomskim delicijama. Idealna je prilila da Uskrs proslavite na malo drugačiji način, uz jela koja su uravnotežena i zasitna, no, bez suvišnih kalorija. Slijedi recept za malo drugačiju krumpir salatu - Uskršnju krumpir salatu.
Sastojci za 4 osobe:
- 10-12 malih krumpira,
- 6 kriški kuhane šunke, nasjeckane
- 4 jaja, kuhana, nasjeckana na ploške
- ½ luka, nasjeckanog
- 2 stabljike celera, nasjeckani
- 5 rotkvica, nasjeckane na ploške
- maslinovo ulje
Za preljev:
- 6 žlica maslinovog ulja
- 2 čajne žličice senfa
- 2 čajne žličice meda
- sok 1 limuna
- sol i svježe mljeveni papar, po želji
- 2 žlice sjeckanog kopra
Priprema:
- Krumpir kuhajte u slanoj vodi oko 15ak minuta odnosno dok ne omekšaju. Ogulite krumpir i narežite na kocke.
- U tavici zagrijte maslinovo ulje te popržite šunku dok ne postane hrskava. Uklonite šunku, te na tavici pirjajte celer i luk dok ne omekšaju.
- U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za preljev, osim kopra.
- U tavicu s celerom i lukom dodajte kuhani krumpir i šunku i na laganoj vatri miješajte oko 1 minutu dok se sastojci ne prožmu.
- Sastojke prebacite u zdjelu, dodajte kuhana jaja i rotkvice te prelijte pripremljenim preljevom. Ukrasite koprom i servirajte toplo.