Manje kalorična i masna, a fina i savršena za Uskrs.
Tanjuri se opetovano pune kuhanom šunkom i/ili kulenom, kuhanim jajima, hrenom, mladim lukom, pečenkom...a čaše vinom ili rakijom.
Rijetki odolijevaju uskršnjim kolačima bilo da je riječ o dalmatinskoj pinci ili istarskoj povetici. Umjerenost i zdrav razum nakratko zamjenjuje pretjerano blagovanje pa se posljedice nemilosrdno očituju kako na jezičcu vage, tako i brojnim probavnim tegobama.
Uskrs možete proslaviti i na malo drugačiji način, uz jela koja su uravnotežena i zasitna, no, bez suvišnih kalorija. Slijedi recept za malo drugačiju krumpir salatu - Uskršnju krumpir salatu.
Sastojci za 4 osobe:
- 10-12 malih krumpira,
- 6 kriški kuhane šunke, nasjeckane
- 4 jaja, kuhana, nasjeckana na ploške
- ½ luka, nasjeckanog
- 2 stabljike celera, nasjeckani
- 5 rotkvica, nasjeckane na ploške
- maslinovo ulje
Za preljev:
- 6 žlica maslinovog ulja
- 2 čajne žličice senfa
- 2 čajne žličice meda
- sok 1 limuna
- sol i svježe mljeveni papar, po želji
- 2 žlice sjeckanog kopra
Priprema:
- Krumpir kuhajte u slanoj vodi oko 15ak minuta odnosno dok ne omekšaju. Ogulite krumpir i narežite na kocke.
- U tavici zagrijte maslinovo ulje te popržite šunku dok ne postane hrskava. Uklonite šunku, te na tavici pirjajte celer i luk dok ne omekšaju.
- U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za preljev, osim kopra.
- U tavicu s celerom i lukom dodajte kuhani krumpir i šunku i na laganoj vatri miješajte oko 1 minutu dok se sastojci ne prožmu.
- Sastojke prebacite u zdjelu, dodajte kuhana jaja i rotkvice te prelijte pripremljenim preljevom. Ukrasite koprom i servirajte toplo.