Osim šunke, jaja i drugih slanih jela važan dio u uskršnjim običajima zauzimaju i kolači.
Sastojci:
- 6 jaja
- 30 dag smeđeg šećera
- 1,5 dcl ulja
- 2 dcl mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag integralnog brašna
- 20 dag brašna
- kakao po želji
Preljev:
- 20 dag šećera u prahu
- 3 žlice vode
- pola soka od limuna
Priprema:
Izmuti jaja sa šećerom te dodaj ulje. U posebnoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke i umiješaj u smjesu s jajima. Smjesu razdijeli na 2 dijela te u jedan dio dodaj kakao. Kalup za kuglof premaži uljem te ulij prvo dio svijetle pa dio tamne smjese i ponovi postupak. Smjese možeš i prošarati s vilicom ili metalnim štapićem kako bi dobila ljepši izgled.
Peci jedno 30 minuta na 180 stupnjeva. Za preljev izmiješaj vodu sa šećerom u prahu te dodaj sok od limuna. Preljev prelij preko ohlađenog kolača.
Sretan Uskrs!