Savršeni kolač zadovoljit će svakog ljubitelja čokolade. Ma svakog slatkoljupca. Što jednostavnošću pripreme, što božanstvenim okusom. Isprobaj ga.
Nedjelja je dan za hedonizam na najjače. Zato volim biti gotova s pripremom ručka i kolača do podne, a ovaj kolač mi to uvijek omogući, kaže Irene Gavran, blogerica s Pregacha.com za Gastro.hr. Kolač posluži sam ili s ganache kremom, a uz ovo slatko savršenstvo odlično odgovara kiselkasto voće i malo šlaga. Nama je s narom bio pun pogodak.
Potrebno ti je:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 250 g mascarpone sira
- 4 jaja
- 75 g šećera u prahu
- 40 g brašna
- Prstohvat soli
Za Ganache:
80 g tamne čokolade
80 g vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Prvo pripremi tepsiju za pečenje (20x20 ili okruglu promjera 26) tako da ju dobro namastiš ili obložiš papirom za pečenje koji ćeš također premazati s malo maslaca ili ulja. Upali pećnicu na 180.
- Čokoladu otopi na pari pa pusti par minuta da se ohladi. Nakon par minuta počni s miksanjem mascarponea sobne temperature dok ne postane kremast.
- Dodaj mu otopljenu i prohlađenu čokoladu i sjedini.
- Miksajući bez stajanja ubacuj jedno po jedno cijelo jaje, ali se pobrini da je svako dobro sjedinjeno prije dodavanja drugog.
- Na kraju dodaj prosijani šećer u prahu, brašno i sol.
- Sjedini špatulom i stavi peći 20 minuta.
- Kad je kolač gotov, pusti ga da se ohladi, a zatim prelijte ganacheom koji ćeš napraviti tako da čokoladu nakidanu na komadiće preliješ sa skoro provrelim vrhnjem za šlag.
- Ostavi par minuta, a onda miješajući sjedini kremu.
Uživaj u ovom brzom, jednostavnom i odličnom desertu!