Hrana Analizirali smo 29. rujna 2016.

Umjetne boje u hrani - boju karamele svakako treba izbjegavati!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoga znanstvena istraživanja upućuju na uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja pojedinih prehrambenih aditiva i pojave određenih zdravstvenih smetnji i bolesti. U mnogim prehrambenim namirnicama nalaze se i umjetne boje, a boja karamele i dvije vrste žute su među najčešćim.

Boja karamele

Boja karamele, koja se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima, slatkišima i gotovim umacima za meso ima malo veze s karamelom. Naravno da tu nije riječ o rastopljenom šećeru, već se boja karamele sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Ovaj proces rezultira dvjema kemikalijama – 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju s problemima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom.

Postoje četiri tipa boje karamele, a dvije koje se dobivaju uz pomoć amonijaka, klasa III i IV, one su koje mogu štetiti. Nažalost, o kojem tipu boje karamele je riječ najčešće nema riječi na omotu samog proizvoda. Američki stručnjaci iz Centers for Science and Public Interest’s (CSPI) sastavili su listu aditiva koje treba izbjegavati, a boja karamele je među prvima. Pojasnili su da postoje jasni dokazi da je riječ o tvari koja izaziva kancerogene promjene kod životinja.

Opasnost za tvoj organizam koja se krije u gaziranim sokovima

Žuta boja

Žuta boja #5 (Tartrazin) i #6 (Sunset Yellow) su umjetne boje koje se koriste za bojenje hrane i pića, primjerice u kremama za slatkiše, pekarskim proizvodima ili umacima i senfovima restorana brze hrane. Iako su dopuštene za konzumaciju, neki stručnjaci ih povezuju s hiperaktivnošću i problemima ponašanja kod djece. Povezuju ih i s rakom. Zbog toga su mnoge tvrtke na području Velike Britanije dobrovoljno uklonile ove boje iz hrane. U Velikoj Britaniji zakon nalaže da se žuta boja #5 i žuta #6 moraju navesti na popisu sastojaka. Na listi aditiva koje treba izbjegavati koju su sastavili u Centers for Science and Public Interest’s (CSPI) nalaze se i ove dvije boje. 

Šokantno: Kako industrije šećera plaćaju znanstvenike i tako prebacuju krivnju za debljinu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.