Hrana 22. rujna 2009.

Umeboshi šljiva umjesto aspirina

Umeboshi
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umeboshi šljive reguliraju rad probave, jačaju želudac i jetru, uklanjaju umor i sprječavanju preuranjeno starenje, otkriva dipl. ing Sandra Krstev Barać.  Na istoku se smatraju dostojnom zamjenom za aspirin, a u orijentalnoj medicini se koriste već više od 2000 godina

Iako naziv ne navodi na to, umeboshi šljive nisu šljive, već slano ukiseljene marelice porijeklom s Dalekog Istoka. Umeboshi šljive se dobivaju od plodova drveta ume poznatijeg na zapadu kao japanska marelica.

To je zapravo kineska biljka, ali su njezin potencijal maksimalno iskoristili Japanci koji su je i doveli u Europu.

Lijek samuraja

Terapijska svojstva umeboshi šljiva prepoznata su vrlo rano pa se tako u orijentalnoj medicini koriste više od 2000 godina.

Poznato je da su ih samuraji koristili kako bi izliječili umor od iscrpljujućih bitaka, ali i za pročišćavanje vode te eliminaciju toksina iz organizma.

Kroz povijest su se umeboshi šljive polako probijale kao narodni lijek za bolesti poput dizenterije ili tifusa da bi se danas smatrale istočnjačkim ekvivalentom aspirinu.

Eliksir mladosti

Zbog jedinstvenog nutritivnog sastava umeboshi šljive se često smatraju 'kraljicom lužnate hrane' budući da pomažu neutralizirati kiseline koje nastaju kao posljedica prekomjerne konzumacije mesa, rafiniranih ugljikohidrata, kave i čaja, ali i upotrebe lijekova.

Prevelike količine kiselina u organizmu uzrok su čestog umora, razdražljivosti, glavobolja, preranog starenja, a normalizacijom pH krvi potiče se zdravlje i vitalnost, te sprječava prerano starenje – sve blagotvorna svojstva koja se stoljećima pripisuju upravo umeboshi šljivama.

Vjeruje se da umeboshi šljive pomažu i reguliraju rad probave i jačaju želudac, olakšavaju rad jetre, povećavaju otpornost organizma, poboljšavaju apsorpciju željeza i kalcija. Umeboshi šljive su zbog svojih zdravstvenih pogodnosti postale nezaobilazna namirnica u makrobiotičkoj kuhinji.

Okus im je slan, a često i kiseo zbog limunske kiseline. Najčešće se koriste kao slani začin pri pripremi žitarica, mahunarki te umaka i variva.

Organske kiseline

Umeboshi šljive bogate su kalcijem, željezom, natrijem, fosforom i kalijem. Od vitamina zastupljeni su vitamini A, B1 i B2. Relativno visok sadržaj bjelančevina te prehrambenih vlakna dodatno doprinose nutritivnom bogatstvu ovog voća.

Umeboshi šljive sadrže visok udio organskih kiselina od kojih osobito prednjači limunska kiselina. Vjeruje se da upravo limunska kiselina kojom umeboshi šljiva obiluje pomaže rad jetre, pojačava izdržljivost te uklanja umor.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.