Hrana 17. travnja 2016.

Uloga vitamina D u organizmu

Vitamin_D1
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitamin D sintetiziran u koži putuje u jetru, te nakon toga i u bubrege gdje se pretvara u aktivni oblik kojeg naše stanice u organizmu prepoznaju. Najpoznatija uloga vitamina D u organizmu je za izgradnju kostiju. Vitamin D signalizira crijevima da apsorbiraju kalcij iz hrane te javlja stanicama u kostima da vrše izgradnju

Za rast i razvoj koštanog sustava

Nalazi sve većeg broja istraživanja upućuju na to da je vitamin D bitan za procese u mnogim stanicama i tkivima, a ne samo za rast i razvoj koštanog sustava i održavanje homeostaze kalcija i fosfata. Tomu u prilog govori činjenica da je gen za receptor vitamina D posvuda eksprimiran u živim stanicama te da je oko 3 posto ljudskoga genoma pod kontrolom vitamina D.

Važan za imunitet i mišiće

Osim za kosti najvažniji učinci vitamina D odnose se na djelovanje na mišiće, imunosni sustav, kardiovaskularni sustav te incidenciju malignih bolesti i dijabetesa. Receptor za vitamin D nalazi se u skeletnim mišićnim vlaknima pa se smatra da je vitamin D bitan za optimalnu funkciju mišića.

Vitamin D djeluje na gotovo sve stanice imunosnog sustava i općenito se smatra da nedostatak vitamina D povećava sklonost infekcijama i autoimunosnim bolestima. Manjak vitamina D dovodi do smanjene apsorpcije kalcija i fosfata, a to može dovesti do rahitisa i osteomalacije u djece, a u odraslih je povezan s nastankom osteoporoze i rizikom od padova i fraktura.

Pročitaj zašto prijeti epidemija deficita vitamina D.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.