Hrana 27. svibnja 2020.

Trikovi kako da se riješiš ustajalog mirisa iz hladnjaka, nabrzinu naoštriš nož i još 7 savjeta

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Loš miris iz hladnjaka, odstajali kolačići, neravnomjerno zagrijana hrana iz mikrovalne.. Sve ove malene 'katastrofe' lako je spriječiti u svega nekoliko koraka te bez trošenja puno novca. Rješenja za njih vjerojatno ti se nalaze ispred nosa, a evo kako ćeš ih prepoznati..

Zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici

Možda ćeš primijetiti da nakon zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici sredina nije jako vruća, dok su rubovi tanjura gotovo nedodirljivi zbog topline. To se događa zato što mikrovalne pećnice šalju radio valove prema hrani, ali ju ne griju odozgo, kao što to rade obične pećnice.

Stoga, kako bi spriječila da se ostaci tvojega obroka zagrijavaju neravnomjerno, napravi jednostavan prsten s hranom tako da ju poguraš uz rub, a sredinu ostaviti praznu. Ovaj mali trik pomoći će ti da uživaš u ravnomjerno toplom obroku. Dobar tek!

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Spriječi kvarenje (klijanje) krumpira

Biljke poput krumpira ponekad trebaju posebnu brigu kako bi ih spriječiti u klijanju. Zato ih uvijek pohrani na hladnom i tamnom mjestu, u otvorenoj kašeti ili mrežastoj vreći za krumpire te u nju ubaci jednu do tri jabuke. Također, izbjegavaj ih držati u blizini luka.

Soda_1 Možda te zanima... Najbolji trikovi sa sodom bikarbonom u kuhinji Eko

Za odvajanje bjelanjaka od žutanjaka ne treba ti posebni uređaj, samo razrađena tehnika

Ako trenutno pripremaš recept za koji ti trebaju odvojeni bjelanjci od žumanjaka, a ne posjeduješ posebnu opremu napravljenu isključivo za spomenutu radnju odvajanja, posluži se žlicom sa sitnim rupama koju mnoga kućanstva posjeduju i koriste kada je u pitanju cijeđenje tjestenine.

Također, profesionalci u kuhinji, ali i oni koji se tako osjećaju, uvijek mogu uz pomoć samih lupina od jajeta pokušati razdvojiti bjelanjke od žutanjaka. Sve što trebaš napraviti je razbiti jaje što je više moguće na njegovoj polovici, razdvojiti lupine i zatim polagano preliti žutanjak iz jedne u drugu, dok bjelanjak puštaš da curi i kapa u odabranu posudu.

Ribeže, rezače i strugače ponekad je teško i zamorno čistiti

Ako ti je već dosta čišćenja i ispiranja sitnih čestica namirnica iz ribeža, rezača i strugača sljedećeg puta kada ćeš ga trebati, prekrij svoj ribež debljom verzijom polietilena. Pritisni ga uz ribež, a zatim svojom namirnicom prođi po njemu te kada si gotova jednostavno ga odvoji od ribeža i stavi u pripadajući otpad.

Naoštri svoj nož koristeći šalicu

Kuhinjski noževi također zahtijevaju dodatnu njegu i često postanu tupi te je s njim onda teško raditi. Ako ne posjeduješ posebnu oštrilicu, možeš se poslužiti svojom keramičkom čašom tako što ćeš ju preokrenuti naopaku. Zatim se na njenom rubu, pod kutom od 45 stupnjeva, može naoštriti nož.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Spriječi propadanje jagoda tako što ćeš ih oprati u octu

Jagode su proizvod koji ponekad veoma brzu istrune. Stoga, kako bi im produžila životni vijek, 'okupaj' ih u octenoj kupki. Sve što ti treba je 1 šalica octa te 8 šalica vode (1:8). Pripremi otopinu i zatim stavi jagode u nju. Ostavi ih neko vrijeme, ocijedi i isperi i one će biti spremne za korištenje.

Riješi se neugodnog mirisa iz staklenki uz pomoć novinskog papira

Kad staklenka i dalje loše miriše, čak i nakon što si ju oprala, vrijeme je za upotrebu posebnog, ali još uvijek jednostavnog trika. Novine mogu apsorbirati loše mirise. Zato uzmi nekoliko listova novina i zgnječi ih. Zatim ih stavi unutar staklenke ili plastične posude. Ostavi na 24 do 48 sati i tvoj problem će biti riješen.

Možda te zanima... Soda bikarbona kao kozmetički pomagač - 7 beauty trikova Zdravlje

Neugodnog mirisa iz hladnjaka riješi se uz pomoć sode bikarbone

Ustajalo povrće i voće, pokvarena juha i stara piletina mogu dugo vremena, nakon što ih ti izvadiš, u hladnjaku ostaviti loš miris iza sebe. Ako ga želiš spriječiti i riješiti ga se, stavi kutiju sode bikarbone u svoj hladnjak. Sama po sebi, ona nema miris, ali je vrlo dobra kada je u pitanju upijanje drugih mirisa.

Održi kolačiće svježima uz pomoć komada jabuke

Ponekad sve što želiš je nešto slatko, maleni kolačić ili keks, no brzo nakon što otvoriš kutiju ili staklenku, oni poprime okus i miris ustajalih namirnica. Kako bi to spriječila, između njih dodaj komad jabuke, a nakon nekog vremena kada se on osuši, dodaj novi i tako sačuvaj svježinu svojih kolačića.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      blond

      Pozdrav. Ukoliko je vaš čisti hladnjak poprimio miris neke namirnice to možete riješiti tako što ćete u hladnjak staviti krišku kruha.Kada osjetite da je kruh poprimio miris namirnice, zamijenite ga drugom kriškom.Ovom provjerenom metodom ne trebate ponovno čistiti hladnjak.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.