Hrana Zdravi recepti 10. lipnja 2019.

Tri smoothieja: Za razgradnju masti, ravan trbuh i jedan kao lagani ručak

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš li skinuti višak kilograma trebaš paziti što jedeš, smanjiti veličinu obroka i više se kretati, ali mogu ti pomoći i smoothieji. Također trebaš izbaciti sve napitke koje sadrže skrivene kalorije, kojih najčešće nismo niti svjesni, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat.

6 pića na koje treba zaboraviti

Gazirani zaslađeni napitci - jedna čaša sadrži oko 27 grama šećera, piješ li svaki dan po čašu u mjesec dana unijet ćeš 3200 suvišnih kalorija, odnosno 38 tisuća kalorija na godinu. Preračunato, mogla bi imati 5 kg više, objasnila je nutricionistica.

Ledeni čajevi - često sadrže jednaku količinu šećera kao i gazirani sokovi, a visoki udio šećera može se naći čak i u nekim vodama s okusom. No čak i ako sadrže umjetno sladilo, neka od njih, kao što je acesulfam K, potiču želju za slatkom hranom, dok aspartam u većim količinama može izazvati glavobolju. Treba biti oprezan čak i ako sadrže fruktozu, odnosno voćni šećer, koji jest jedan od zdravijih šećera, no može imati veze s masnom jetrom kolesterolom i gihtom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sokovi - pogotovo oni na kojima piše da sadrže visoki udio voća i da su "prirodni". često sadrže vrlo mali udio voća.dok ostatak čini voda kojoj su dodani boja i šećer. Ako kupuješ sok biraj onaj sa stopostotnim udjelom voća. Voće je najbolje jesti cijelo jer se tako osigurava dovoljan unos vlakana, koja potiču probavu i tako mogu biti korisna kod mršavljenja.

Alkohol - oko pola litre piva sadrži 250 kcal što je kao da si pojela tri čokoladna keksa i treba ti gotovo sat vremena brzog hoda da to potrošiš. Čaša vina sadrži 178 kcal, a juice votka 109. Naravno u redu je povremeno popiti čašu, dvije pića ako si u društvu, no inače ga treba izbjegavati, kako bi se tjelesna masa lakše održavala.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Voćni frape - imaj na umu da to nije napitak koji se pije za žeđ ili osvježenje. Ako ga spremaš s kravljim mlijekom, može zamijeniti obrok, primjerice večeru, jer će dati dulji osjećaj sitosti. Ako frape planiraš piti kao međuobrok, koristi mlijeko s manjim udjelom masnoće. Uvijek je bolji domaći jer ne sadrži toliko šećera.

Kupovni voćni jogurt - većina ih sadrži jako visoke količine šećera, uz malu količinu voća i veliki udio aroma. Takvi jogurti mogu biti bogati škrobom i mastima, pa nisu dobar saveznik u mršavljenju, upozorava nutricionistica Marić Bulat. Ako se baš želiš zasladiti voćnim jogurtom, spravi ga od nemasnog jogurta i svježeg voća kod kuće.

Tri Smoothieja za "ravnanje" trbuha

Sa smoothiem možeš započeti dan ili ga uvesti kao međuobrok koji će ti pomoći da izguraš do glavnog obroka. Osnova može biti voda, čaj ili svježe iscijeđen sok od naranče dok za kremaste smoothie možeš izabrati bademovo mlijeko. Sastojke možeš pripremiti i unaprijed te ih zamrznuti , što je korisno za lakše držanje dijetnog plana.

Za ravan trbuh - pomiješaj 1 dl nemasnog grčkog jogurta, žlicu mljevenih badema, 1/2 šalice zamrznutih borovnica, 1/2 šalice kockica svježeg ananasa, šalicu očišćenih listova kelja i 3/4 šalice vode. Pomiješaj sastojke u blenderu dok ne dobiješ gustu smjesu.

Smoothie_7 | Author: Foto: Screenshot Youtube Foto: Foto: Screenshot Youtube

Za razgradnju masti - pomiješaj dvije šalice listova špinata, oguljenu i narezanu krušku, 15 bobica grožđa, 2 žlice zdrobljenog mesa avokada, sok od pola limete. Sve sastojke izmiksaj u blenderu, pa po potrebi dodaj još malo soka od limete.

Možda te zanima... Recept s đumbirom: Ukusan smoothie za ravan trbuh Dijeta Možda te zanima... Što se krije u najdražem fitness smoothieju Martine Boss? Otkrivamo recept! Hrana

Za lagani ručak - pripremi oguljenu i očišćenu nektarinu, očišćenu i oguljenu breskvu, 1/2 šalice ohlađenog bijelog čaja, 1/2 šalice kockica leda, 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limete, 1 do 2 žlice meda, ako želiš. Pomiješaj sastojke u blenderu dok ne dobiješ pjenasti napitak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.