Ako ne voliš preslatke slastice, ova torta, specijalitet sjeverne Italije, gotovo je slana, aromatizirana ružmarinom i pinjolima, a slatkoću joj daju grožđice. Kestenovo brašno sklono je zgrušavanju pa ga obavezno prosij. Ovaj recept je dio Grandmother Projecta, chefice Brooke Siem, tijekom kojeg se povezala s bakama diljem svijeta, piše Eating Well.
Sastojci:
- 2 žlice suhih krušnih mrvica
- ½ šalice grožđica
- 4 ½ šalice tople vode, trebat će ti u dva navrata pa najbolje podijeli u dvije čaše
- 4 šalice kestenovog brašna (prosij ga prije upotrebe)
- 1 žličica soli
- ¼ šalice maslinovog ulja, plus 2 žličice
- 4 žlice pinjola, tostiranih, trebat će ti u dva navrata
- 2 žlice krupno nasjeckanog svježeg ružmarina.
Priprema
- Ugrij pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za pečenje torte promjera 23 cm i premaži uljem te pospi krušnim mrvicama.
- Grožđice stavi u malu zdjelu i prelij s pola čaše tople vode. Pusti da nabubre deset minuta.
- Stavi kestenovo brašno i sol u posudu i zalij s dvije čaše tople vode i 1/4 čaše ulja. Ocijedi grožđice i dodaj ih smjesi zajedno s dvije žlice pinjola i promiješaj. Tijesto će biti gusto, ali više tečno, poput otopljenog maslaca od kikirikija. Izlije tijesto u kalup za pečenje. Pospi s ružmarinom i preostale dvije žlice pinjola te ih nježno utisni u tijesto. Pospi s preostale dvije žlice ulja.
- Peci tortu dok ne postane čvrsta, a njezina površina raspuknuta oko 35 do 40 minuta. Ohladi desetak minuta, zatim serviraj dok je kolač još topao.
- Na sobnoj temperaturi može stajati do četiri dana.
Kriška torte sadrži 194 kalorije.