Hrana Zdravi recepti 27. listopada 2024.

Torta od kestena bez glutena, talijanski jesenski klasik

Foto: shutterstock Torta od kestena je talijanski klasik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ne volite preslatke slastice, ova torta, specijalitet sjeverne Italije, gotovo je slana, aromatizirana ružmarinom i pinjolima, a slatkoću joj daju grožđice. Kestenovo brašno sklono je zgrušavanju pa ga obavezno prosij. Ovaj recept je dio Grandmother Projecta, chefice Brooke Siem, tijekom kojeg se povezala s bakama diljem svijeta, piše Eating Well.

Sastojci:

  • 2 žlice suhih krušnih mrvica
  • ½ šalice grožđica
  • 4 ½ šalice tople vode, trebat će vam u dva navrata pa najbolje podijelite u dvije čaše 
  • 4 šalice kestenovog brašna (prosijte ga prije upotrebe)
  • 1 žličica soli
  • ¼ šalice maslinovog ulja, plus 2 žličice
  • 4 žlice pinjola, tostiranih, trebat će vam u dva navrata
  • 2 žlice krupno nasjeckanog svježeg ružmarina.
Možda te zanima... Jednostavna čokoladna torta s narančama bez brašna Hrana

Priprema:

  • Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za pečenje torte promjera 23 cm premažite uljem te pospite krušnim mrvicama.
  • Grožđice stavite u malu zdjelu i prelijte s pola čaše tople vode. Pustite da nabubre deset minuta.
  • Stavite kestenovo brašno i sol u posudu i zalijte s dvije čaše tople vode i 1/4 čaše ulja. Ocijedite grožđice i dodajte ih smjesi zajedno s dvije žlice pinjola i promiješajte. Tijesto će biti gusto, ali više tečno, poput otopljenog maslaca od kikirikija. Izlijte tijesto u kalup za pečenje. Pospite s ružmarinom i preostale dvije žlice pinjola te ih nježno utisnite u tijesto. Pospite s preostale dvije žlice ulja.
  • Pecite tortu dok ne postane čvrsta, a njezina površina raspuknuta oko 35 do 40 minuta. Ohladite desetak minuta, zatim servirajte dok je kolač još topao.
  • Na sobnoj temperaturi može stajati do četiri dana.

Kriška torte sadrži 194 kalorije.

Možda te zanima... Torta s intenzivnim okusom jabuka, oraha i cimeta Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.