Hrana Analizirali smo 19. listopada 2016.

Šumeće tablete s magnezijem pune su štetnih sladila

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Magnezij pomaže kod fizičkog i psihičkog stresa, migrena i glavobolja, regulira krvni tlak i dobar je za zdravlje zubi i kostiju. Većina potrošača kupuje ga usput, kao i ostale minerale te vitamine, kad ga ugleda na polici prodavaonice. No to nije dobar izbor.

Bolje bi bilo kupovati namirnice koje ga sadrže i unositi ga redovitom prehranom. Namirnice bogate magnezijem su ječam, zob, indijski oraščići, čokolada, mahunarke, krumpir, čaj, grožđe, banane, mrkva, peršin, špinat i dr.

Organizam uobičajeno iskoristi polovicu unesenog magnezija

Magnezij se može unositi i vodom koja ga sadrži, a to su tvrde vode bogate kalcijevim i magnezijevim solima. Vlaknaste tvari povećavaju njegovo iskorištenje, kao i proteini.

Proteinski doručak dok si na dijeti - da ili ne?

Magnezij se na tržištu može naći i u preparatima koji se koriste kao dodaci prehrani. Najčešći su preparati magnezija u obliku anorganskih i organskih spojeva.

Dosta istraživanja je pokazalo da je bolja iskoristivost organskih magnezijevih soli. Magnezijeve soli mlječne i limunske kiseline bolje će se apsorbirati nego magnezijev karbonat. Ova sol često se koristi u antacidnim tabletama (protiv žgaravice).

Analiza šumećih tableta je pokazala kako imaju visoki udio umjetnih sladila

Analizirane šumeće tablete sadrže i limunsku kiselinu te natrijev hidrogenkarbonat poznatiji kao soda bikarbona. Te tvari pomažu u otapanju. Pritom se oslobađa ugljikov dioksid i zato su tablete - šumeće.

Vodič: prirodno lijepa uz sodu bikarbonu

Labaratorij | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Analizirane tablete imaju i puno tvari koje popravljaju okus, a među njima se ističu umjetna sladila. Najčešće su to ciklamati i saharinati. Oni su često bili “pod povećalom”, no i danas su u masovnoj upotrebi.

Koliko su štetna sladila u šumećim tabletama?

Ciklamat je do 50 puta slađi od šećera, a dopušten je u pedesetak država, među kojima su i članice EU. Zabranjen je u SAD-u gdje smatraju da može izazvati rak, probleme s plodnošću, ali i poremećaje embrija.

Natrijev saharinat je oko 500 puta slađi od šećera i dopušten u oko 90 zemalja. Koriste ga u zaslađivačima, pićima, desertima. Smatra se da nije štetan u dopuštenim količinama. Neke studije na životinjama povezivale su ga s rakom mjehura i štitnjače. Sladila na bazi saharina bila su zabranjena od 1977. do 1991. godine u SAD-u.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od sladila, tu je i aspartam koji je oko 200 puta slađi od šećera. Njegovom razgradnjom nastaje otrovni alkohol metanol, no istraživanja su pokazala da popijemo li litru dijetetskog napitka s aspartamom, unesemo oko 50 miligrama metanola, a europska agencija za sigurnost hrane smatra sigurnim za uporabu 40 miligrama aspartama po kilogramu tjelesne mase.

U novije vrijeme može se naći i steviol glikozid, sladilo koje se dobiva iz biljke stevije. Europska komisija ga je 2011. uvrstila na listu aditiva u nekim kategorijama hrane. Dopušten je unos do četiri miligrama steviol glikozida po kilogramu tjelesne mase.     

Zdravije alternative za bijeli šećer koje trebaš probati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.