Hrana 29. studenoga 2016.

Slani i slatki kolači sa zdravijim vrstama brašna

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brašno je osnovna namirnica svakog kućanstva. Iako su u našem podneblju pšenično i kukuruzno brašno najzastupljeniji, mljevenjem bilo koje vrste žitarica dobiva se brašno zanimljive teksture koje svakako vrijedi uključiti u prehranu.

Tako je primjerice u nekim dijelovima svijeta popularno brašno od slanutka, soje ili pak kokosovo brašno, a dobra je vijest da su od nedavno mnoge vrste zdravijih vrsta brašna dostupne i kod nas.

"Nove" vrste brašna treba dobro upoznati kako bi recept uspio

Priprema kiflica, raznih tijesta, palačinki, kolača pa čak i pohanje mesa nezamislivo je bez brašna. No osim pšeničnog i kukuruznog brašna koji su najzastupljeniji postoje i neke druge 'nekonvencionalne' namirnice koje je moguće samljeti u prah i dobiti široku paletu brašna. Upotreba drugačijih vrsta brašna osigurava bogatstvo različitih tekstura i aroma, no zahtijeva i njihovo dobro poznavanje kako bi recept uspio. Stoga upoznaj bolje neobične vrste brašna.

Kokosovo brašno odlično je za kruh i peciva

Kokosovo brašno još je jedno u nizu bezglutenskih brašna koje sve više dobiva na popularnosti i to ponajviše zbog niskog sadržaja ugljikohidrata. Nakon što se kokos podvrgne hladnom prešanju zbog dobivanja kokosova mlijeka, preostalo kokosovo 'meso' se dugi period suši na niskim temperaturama i zatim melje u brašno. Rezultat je fini prah koji izgledom može podsjetiti na pšenično brašno, ali mirisom i svojstvima znatno odskače od njega. Kokosovo brašno valja razlikovati od kokosovih pahuljica koje se dobivaju ribanjem cijelog kokosa i svoju primjenu najčešće nalaze u pripremi kolača i torta.
 
Osnovno svojstvo kokosova brašna je velika sposobnost upijanja tekućine, poput spužve u prahu sposobno je upiti nevjerojatne količine jaja, ulja i ostalih mokrih sastojaka što ga čini pogodnim za pečenje kruha i peciva. No, upravo zbog tog svojstva nije ga lako uvesti u recept. Zamjena 1:1 ne funkcionira u slučaju kokosovog brašna pa je preporuka da se u receptu 1 šalicu standardnog brašna od žitarica zamijeni s maksimalno 1/3 šalice kokosovog brašna. Pritom je vrlo bitno povećati broj jaja koje se koristi po pravilu 6 jaja na svaku dodanu šalicu kokosova brašna. Također, potrebno je dodati i tekućine u količini dodanog brašna i to najbolje kokosovog mlijeka.
 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Otkrij svojstva heljdinog, zobenog, lanenog i brašna od amaranta

  • Heljdino brašno - dobiva se mljevenjem cijelog zrna ekološki uzgojene heljde. Tamno sive je boje i jače arome. Vrlo je kvalitetno i koristi se za pripremanje palente i kao dodatak brašnu ostalih žitarica, za pečenje tamnog kruha i peciva. Daje kruhu gustu teksturu i intenzivan okus. Pogodno je i za dodavanje smjesi za palačinke. Odličan je izbor za one koji u svoju prehranu ne uključuju namirnice koje sadrže gluten. Visoka nutritivna vrijednost zobi kao kompleksnog ugljikohidrata odličan je izvor energije. Bogato je magnezijem, selenom, cinkom i vitaminom E te pozitivno utječe na probavu.
  • Zobeno brašno - dobiva se mljevenjem cijelog zrna ekološki uzgojene zobi, a ima sličan okus kao pšenično brašno, no malo je slađe. Koristi se za pripremu kruha, kolača, muffina kojima daje vlažnost i puni okus te pripremu popečaka i polpeta.
  • Brašno od amaranta - amarant je žitarica koja obiluje bjelančevinama, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama. Poželjno je da se u receptima 20 posto brašna zamijeni brašnom amaranta kako bi se povećala hranjiva vrijednost hrane. Prirodno ne sadrži gluten i spada u niskoalergene namirnice.
  • Laneno brašno -  dobiva se finim mljevenjem ekološki uzgojenih sjemenki smeđeg lana. Obiluje bjelančevinama, nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima. Koristi se za pripremu proteinskih napitaka, može se dodati u jogurt, svježi sir, žitarice, smjesi za palačinke i u razna druga tijesta za pekarske proizvode. Laneno brašno sadrži puno vlakana, bjelančevina, vitamina i mineralnih tvari. Lan je dobro koristiti zbog brojnih blagotvornih učinaka na očuvanje zdravlja.
Encian u svojoj ponudi osim navedenih, nudi još neke zdravije vrste brašna koje će nutritivno obogodati slane i slatke zalogaje na tvom blagdanskom stolu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.