Hrana Hrana kao lijek 17. listopada 2020.

Sirutka jača imunitet i čuva vitkost, napravi je sama!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sirutka je tekućina koja se izdvoji prilikom sirenja sira. Sadrži proteine s velikim udjelom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. Djeluje i protiv pothranjenosti te ozljeda, no s njom se ne smije pretjerivati - pije se do 500 ml na dan.

Proteini iz sirutke su lakše probavljivi od onih iz mlijeka

"Svježi sirevi primarno su sastavljeni od sporo probavljivih proteina s vrlo malo ugljikohidrata koji kroz duže vrijeme omogućuju konstantan pritok aminokiselina, čime se sprečava mišićna razgradnja", kaže nutricionistica Sanja Ćosić. "Jedna od takvih namirnica je sirutka, iznimno niske energijske vrijednosti, otprilike 30 kcal na 100 g. Proteini sirutke su puno manji i jednostavnije građe od proteina mlijeka (kazeina) pa su i lakše probavljiviji.

Gotovo se u potpunosti resorbiraju u organizmu i bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona", kaže Ćosić. Objašnjava da je sirutka pogodna za sportaše i ljude koji žele kontrolirati tjelesnu težinu zato što je izvor visokovrijednih proteina, a pritom je niske energijske vrijednosti. "Proteini sirutke imaju terapijski učinak u slučaju pothranjenosti, raznih ozljeda i bolesti. Brojna istraživanja ukazala su na poseban utjecaj proteina sirutke na imunitet  pri iscrpljujućim treninzima", objašnjava Ćosić. No, kao i bilo koji drugi mliječni proizvod, ne preporučuje se više od 500 ml sirutke na dan.

Recept za sirutku

  • Litru mlijeka ulij u posudu i pusti da se ugrije skoro do vrenja.
  • Dok je još vruće, umiješajte sok od jednog limuna te smjesu ostavi da se ohladi.
  • Talog koji dobiješ je sir visoke nutritivne vrijednosti, a tekućina je sirutka koju treba preliti u staklenu bocu i čuvati u hladnjaku do tjedan dana.
  • Osim kao napitak, možete ju dodavati kao podlogu smoothijima, a koristi se i kao dodatak kolačima i pecivima čime se povećava nutritivna vrijednost tih proizvoda.
  • Sirutku možete dodati bilo kojem jelu jer je neutralnog okusa, a nutritivno će oplemeniti i najjednostavnije namirnice, kaže nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.
    Sirutka Možda te zanima... Čaša sirutke za mišiće i zdravlje Hrana
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mia82

      Sirutka je super stvar za mišiće, a uz to je i jeftina. Odlična alternativa umjesto proteinskih shakeova:)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.