Hrana 08. kolovoza 2012.

Sir na tvojem stolu

Sir450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sir nije samo nutritivno vrijedna namirnica bogata visokovrijednim proteinima i kalcijem već i jedna od najčešće konzumiranih namirnica diljem svijeta. Proces pravljenja sira je svojevrsna umjetnost, baš poput proizvodnje vina

Iako se svi sirevi prave od istog sastojka - mlijeka životinje poput krave, ovce ili koze - postoje na stotine različitih vrsta sireva, od kojih svaki nudi jedinstvenu aromu i teksturu.

Vrste sireva

Sirevi se najčešće dijele u kategorije koje otkrivaju njihovu teksturu i proces proizvodnje. Zahvaljujući tome imamo razne vrste sireva:

  • Svježi sirevi: mascarpone, ricotta,
  • Mekani sirevi: brie, mozzarella, quark, feta
  • Polutvrdi sirevi: cheddar, gauda, trapist
  • Tvrdi sirevi: parmezan, paški sir
  • Sir s plemenitom plijesni: Stilton, gorgonzola

Kultura jedenja sireva

Način uživanja sireva raznolik je koliko i ljudi na Zemlji, a posluživanje i sam odabir stvar je običaja, tradicije pojedinog naroda. Francuzi i Talijani, na primjer, sir uzimaju nakon zadnjeg slanog jela, a prije deserta kako bi mogli nastaviti piti vino koje su pili uz prethodno jelo.

Nijemci i Englezi, s druge strane, blaguju sir kao zadnje jelo. U istočnoj Europi, pak, sir se vrlo često jede i kao predjelo ili samostalan obrok, dok su Amerikanci majstori u uklapanju sireva u razna jela, osobito ona iz kategorije fast fooda.

Upravo su Amerikanci i najveći proizvođači i potrošači sireva, a na jelovniku im se najčešće nalazi mozzarella. U Europi su najveći ljubitelji sireva Islanđani, Švicarci, Francuzi, Grci i Talijani. Statistika otkriva da Hrvati nisu preveliki ljubitelji sireva, što je šteta uzevši u obzir njihovu visoku nutritivnu vrijednost te kvalitetu i raznolikost koju nude domaći proizvođači.

Ipak, možemo očekivati pomake na tom polju budući da je nedavno u Istri održan prvi Festival sira.

Kako servirati sir

Pravila za serviranje sireva nema puno, ali su vrlo bitni ako želiš maksimalno uživati u svakoj pojedinoj aromi sira:

  • Kada pripremaš pladanj sa sirom koji ćeš servirati prije ili poslije večere, ograniči izbor na najviše pet vrsta sireva. Izaberi sireve različitih veličina, oblika, strukture i boja. Jake sireve oštrog i intenzivnog mirisa nemoj stavljati pokraj nježnijih, mladih sireva s delikatnim okusom. Pravilo je da se prilikom kušanja sireva prvo kreće od najblažih okusa te se postupno prelazi na intenzivnije i završava sa sirevima najsnažnijeg okusa. Dobro je na platu staviti i nekoliko noževa za rezanje različitih vrsta sireva.
  • Na platu sa sirevima slobodno dodaj med, chutney od ukuhanog voća ili na kriške narezane jabuke, kruške, breskve, dinje ili pak grožđe, jagode, svježe smokve, orahe, bademe, lješnjake.
  • Sireve iz hladnjaka izvadi sat vremena prije serviranja kako bi sve arome došle do izražaja
  • Uz sireve posluži i više vrste kruha.

Siguran odabir sira

Činjenica je da je sir lako kvarljiva namirnica, no uz malo opreza i promišljanja može se uživati u njemu bilo kad i bilo gdje bez bojazni od eventualnog trovanja.

Bez obzira kupuješ li sir u supermarketu, delikatesnoj trgovini ili direktno od lokalnog proizvođača, svi sirevi moraju se nalaziti u hladnjaku. Pritom moraju biti u neoštećenoj ambalaži (obično plastičnoj), s vidljivo istaknutim rokom upotrebe.

Imaj na umu da rok trajanja sira ovisi o količini tekućine koje on sadrži - što je sir mekši to mu je vijek trajanja kraći. Općenito, svježi, mekani i sirevi s plemenitom plijesni traju oko 1 tjedan, dok polutvrdi i tvrdi sirevi mogu ''izdržati'' 2 tjedna. 

Kupovanje i čuvanje sira

Pri kupovini bilo kojeg sira pripazi da imaju jednoliku boju te ako ima koru da ona nije presuha . Sirevi s plemenitom plijesni i polutvrdi sirevi se, pak, ne bi smjeli previše mrviti.

Čuvanje kupljenog sira nije ništa manje važno od njegovog odabira, osobito ako se odabrani sir ne pojede isti dan. Za očuvanje arome sira važno ga je čuvati na temperaturi na kojoj je sazrio pa primjerice mekani, polutvrdi i tvrdi sirevi najbolje ''dišu'' na 8-13°C.

Kako sir ne bi izgubio na vlažnosti najbolje ga je omotati u papirnatu foliju i staviti u vakuumiranu vrećicu. Uvijek je dobro držati ga podalje od druge hrane intenzivne arome jer sir vrlo brzo upija te arome i lako se kvari.

I na kraju, nikad nemoj sir (osobito mekani) zamotati prečvrsto u papirnatu foliju kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.