Blinji ili ruske palačinke tradicionalno se rade od brašna, jaja, putra, mlijeka i kvasca, a poslužuju se često uz kavijar. Postoji i varijanta blinjija koji se rade s kuhanim krumpirom i oni su lakši, mekši i gotovo da se tope u ustima. U kombinaciji s pirjanom mladom kapulicom čine odličan prilog mesu ili ribi
Gušti u palačinkama i kapulici
U kombinaciji s pirjanom mladom kapulicom,palačinke od krumpira čine odličan prilog mesu ili ribi. Što se mlade kapulice tiče, žao mi je vidjeti kako ljudi bacaju zelene listove od kapulice, a pojedu samo bijeli dio lukovice.
I zeleni listovi se mogu iskoristiti u raznim jelima, pa tako i u ovome. Iznenadit ćeš se koliko su dobri kad ih pirjaš na maslinovom ulju. Bijeli dio uvijek možeš ostaviti za salatu.
Sastojci za 4 osobe
- 1 kg krumpira
- 3 žlice brašna
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 3 jaja
- zeleni listovi od 16 komada mlade kapulice
- maslinovo ulje
- putar
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti palačinke od krumpira i pirjanu mladu kapulicu!
Priprema s guštom- Operi krumpir i stavi ga kuhati neoguljenog.
Kuhaj dok ne omekša, oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira. Ako nisi
siguran da je gotov probaj ga probosti vilicom, te ako kroz njega prođe
kao kroz putar, onda je gotov.
- Kapulicu operi, odvoji zelene
listove od donjeg bijelog dijela lukovice. Osuši ih kuhinjskim papirom.
Izreži na kolutiće širine oko jedan centimetar.
- Zagrij tri do
četiri žlice maslinovog ulja u tavi te mu dodaj listove kapulice i
posoli. Pričekaj nekoliko minuta da kapulica uvene te joj povremeno
dodaj malo vode kad se počne lijepiti za tavu. Pirjaj oko dvadeset
minuta dok ne omekša.
- Oguli još topli kuhani krumpir. Ako je jako
vruć pridrži ga čistom krpom da se ne opečeš. Propasiraj ga kroz
pasirku za krumpir (kao kad se rade njoki).
- Pasiranom krumpiru
dodaj tri izmućena jaja, tri žlice brašna i tri žlice slatkog vrhnja,
dodaj soli i svježe mljevenog papra i sve dobro izmješaj dok ne dobiješ
kompaktnu smjesu.
- Zagrij žlicu putra na tavi i uz pomoć jušne
žlice oblikuj male palačinke. Peci na srednjoj vatri s obje strane oko
dve tri minute dok se ne zarumene. Nemoj ih puno stavljati odjednom jer
ćeš ih teško okretati zato što su mekane. Kod okretanja se posluži
špatulom. Posluži odmah, dok su još tople. Iznenadit će te njihova fina
tekstura.
- Ja sam uz blinje i mladu kapulicu poslužila poprženi istarski omobolo.
- Operi krumpir i stavi ga kuhati neoguljenog. Kuhaj dok ne omekša, oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira. Ako nisi siguran da je gotov probaj ga probosti vilicom, te ako kroz njega prođe kao kroz putar, onda je gotov.
- Kapulicu operi, odvoji zelene listove od donjeg bijelog dijela lukovice. Osuši ih kuhinjskim papirom. Izreži na kolutiće širine oko jedan centimetar.
- Zagrij tri do četiri žlice maslinovog ulja u tavi te mu dodaj listove kapulice i posoli. Pričekaj nekoliko minuta da kapulica uvene te joj povremeno dodaj malo vode kad se počne lijepiti za tavu. Pirjaj oko dvadeset minuta dok ne omekša.
- Oguli još topli kuhani krumpir. Ako je jako vruć pridrži ga čistom krpom da se ne opečeš. Propasiraj ga kroz pasirku za krumpir (kao kad se rade njoki).
- Pasiranom krumpiru dodaj tri izmućena jaja, tri žlice brašna i tri žlice slatkog vrhnja, dodaj soli i svježe mljevenog papra i sve dobro izmješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Zagrij žlicu putra na tavi i uz pomoć jušne žlice oblikuj male palačinke. Peci na srednjoj vatri s obje strane oko dve tri minute dok se ne zarumene. Nemoj ih puno stavljati odjednom jer ćeš ih teško okretati zato što su mekane. Kod okretanja se posluži špatulom. Posluži odmah, dok su još tople. Iznenadit će te njihova fina tekstura.
- Ja sam uz blinje i mladu kapulicu poslužila poprženi istarski omobolo.
Uz ovo jelo preporučam popiti svježu malvaziju.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela