Maslac je jedna od onih namirnica koja može spasiti bilo koje neuspjelo jelo i pretvoriti ga u kulinarsko remek djelo. Iako je konzumacija maslaca u prošlosti bila povezana s povećanim rizikom od različitih bolesti, zahvaljujući novim istraživanjima maslac se zasluženo vratio na listu poželjnih namirnica.
U nastavku ti donosimo razloge zašto je maslac dobar za zdravlje.
Dvoboj masnoća: maslac vs. margarin!
- Maslac je bogat vitaminima topljivim u mastima – posebice je bogat vitaminom K2 koji ima brojne blagodati za zdravlje.
- Maslac sadrži mnoštvo zdravih zasićenih masti – novija istraživanja su pokazala da zasićene masti prisutne u maslacu nisu povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
- Maslac smanjuje rizik od srčanog udara – rezultati jednog istraživanja koje je uspoređivalo učinak konzumacije maslaca i margarina pokazali su da margarin povećava rizik od pojave srčanog udara, dok za maslac to nije bio slučaj.
- Maslac je odličan izvor butirata – butirat je masna kiselina s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje. Posjeduje protuupalna svojstva i ima zaštitni učinak na zdravlje probavnog sustava.
- Maslac je bogat konjugiranom linolenskom kiselinom – nekoliko znanstvenih istraživanja potvrdilo je da konjugirana linolenska kiselina može pomoći u mršavljenju.
- Maslac je povezan s manjim rizikom od pretilosti – istraživanja su pokazala da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanim rizikom od metaboličkog sindroma te da značajno smanjuje rizik od pretilosti.
Emma je najstarija osoba na svijetu, evo što jede svaki dan!