Hrana 23. travnja 2014.

Top sastojci za proljetnu salatu

Salat-Usr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proljeće je idealno vrijeme za salate, posebice kada smo u mogućnosti nabaviti kvalitetne i svježe namirnice, u tom slučaju teško da organizmu možemo ponuditi zdraviju i bolju nutritivnu injekciju nakon zimske 'suše'. Riješi kviz i doznaj koliko poznaješ proljetne salate

Riješi kviz o proljetnim salatama. Klikni ovdje.

Bogate vitaminima i mineralima

Kada govorimo o proljetnoj salati uglavnom mislimo na svježe sezonsko povrće ili mješavinu istoga, vrlo često u kombinaciji sa začinskim biljem, voćem i/ili jajima, tjesteninom, komadićima kruha, mesa ili ribe, najčešće servirano uz preljev. Zahvaljujući širokom spektru vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana, niskoj energetskoj vrijednosti te bogatom sadržaju vode, proljetne salate daju vrijedan doprinos očuvanju zdravlja te regeneraciji organizma. 

Izvor omega-3 masnih kiselina

Proljetna salata koja sadrži neke od zelenih lisnatih biljaka poput matovilca, radiča i zelene salate, može predstavljati nezanemariv izvor omega-3 masnih kiselina. 100 g matovilca osigurava gotovo 12 posto dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama. Zelena salata, špinat i šparogaizuzetno su bogati folnom kiselinom, nutrijentom čiji unos je izuzetno važan i posebno se preporučuje u trudnoći, a s ciljem sprječavanja nastanka porođajnih malformacija, uključujući i defekt neuralne cijevi u novorođenčadi.

Riješi kviz o proljetnim salatama. Klikni ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.