Hrana Hrana kao lijek 17. siječnja 2025.

Prirodni saveznik u borbi protiv upale: Kremasta juha od pečene mrkve

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poslije dugog dana provedenog na hladnoći, zaboravite na uobičajene tople napitke - sve što vam treba je zdjela tople juhe od mrkve koja će vas zagrijati i napuniti energijom.

Srećom, uz nekoliko jednostavnih sastojaka, možete stvoriti savršenu kremastu juhu koja će vas oduševiti svojim bogatim okusom.

Osim što je bogata okusom, ova juha nudi i brojne zdravstvene beneficije. Mrkva je dobar izvor vitamina A, koji doprinosi zdravlju očiju i jačanju imunološkog sustava. Mrkva je bogata i antioksidansima poput beta-karotena, koji pomaže u smanjenju upalnih procesa u tijelu, a začini poput cimeta, kima i kajenskog papra pojačavaju protuupalna svojstva ove juhe, daju joj dubinu okusa i laganu pikantnost, koja dodatno zagrijava tijelo.

Mrkva i koža Možda te zanima... Mrkva je odlična za kožu i vid, donosimo recept za eliksir od mrkve Hrana

Sastojci:

 

  • Ulje po izboru 
  • 10 mrkvi, oguljenih i grubo nasjeckanih  
  • 1 crveni luk, grubo nasjeckan 
  • 2 stabljike celera, grubo nasjeckane 
  • 5 cijelih češnja češnjaka, oguljenih   
  • 3 komadića đumbira, oguljenih i grubo nasjeckanih 
  • 2 šalice bijelog vina 
  • 5 šalica vode 
  • 1 žličica cimeta 
  • 2 žličice kima 
  • 1 žlica limunovog soka 
  • 1 žlica soka od naranče 
  • Prstohvat kajenskog papra 
  • Med, po ukusu (može se zamijeniti javorovim sirupom) 
  • Sol, po ukusu 
  • Maslac, po ukusu (može se zamijeniti veganskom opcijom) 
Možda te zanima... Kuglof od cikle, mrkve, badema i rogača jede se bez grižnje savjesti Hrana

Priprema:

 

  1. Zagrijte posudu od nehrđajućeg čelika na srednje jakoj vatri i prekrijte dno uljem. Dodajte mrkvu, luk, celer, češnjak i đumbir te ih karamelizirajte. (Alternativno, povrće možete preliti uljem i peći na limu obloženom papirom za pečenje na 220°C oko 20 minuta, dok ne omekša i lagano se ne zapeče, a zatim ga prebacite u posudu zagrijanu na srednje jakoj vatri.)
  2. Ulijte bijelo vino u posudu, a zatim dodajte preostale sastojke.
  3. Zakuhajte, a zatim smanjite vatru pa pirjajte dok mrkva ne omekša.
  4. Smjesu izmiksajte štapnim mikserom, dodajući maslac, sol i med po ukusu.
  5. Procijedite juhu kroz fino sito.
  6. Po želji poslužite s bučinim sjemenkama ili kandiranim lješnjacima kao ukrasom i uživajte!
Možda te zanima... Začinjena juha od mrkve i leće poslužena s jogurtom i naan kruhom Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.