Poslije dugog dana provedenog na hladnoći, zaboravite na uobičajene tople napitke - sve što vam treba je zdjela tople juhe od mrkve koja će vas zagrijati i napuniti energijom.
Srećom, uz nekoliko jednostavnih sastojaka, možete stvoriti savršenu kremastu juhu koja će vas oduševiti svojim bogatim okusom.
Osim što je bogata okusom, ova juha nudi i brojne zdravstvene beneficije. Mrkva je dobar izvor vitamina A, koji doprinosi zdravlju očiju i jačanju imunološkog sustava. Mrkva je bogata i antioksidansima poput beta-karotena, koji pomaže u smanjenju upalnih procesa u tijelu, a začini poput cimeta, kima i kajenskog papra pojačavaju protuupalna svojstva ove juhe, daju joj dubinu okusa i laganu pikantnost, koja dodatno zagrijava tijelo.
Sastojci:
- Ulje po izboru
- 10 mrkvi, oguljenih i grubo nasjeckanih
- 1 crveni luk, grubo nasjeckan
- 2 stabljike celera, grubo nasjeckane
- 5 cijelih češnja češnjaka, oguljenih
- 3 komadića đumbira, oguljenih i grubo nasjeckanih
- 2 šalice bijelog vina
- 5 šalica vode
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice kima
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica soka od naranče
- Prstohvat kajenskog papra
- Med, po ukusu (može se zamijeniti javorovim sirupom)
- Sol, po ukusu
- Maslac, po ukusu (može se zamijeniti veganskom opcijom)
Priprema:
- Zagrijte posudu od nehrđajućeg čelika na srednje jakoj vatri i prekrijte dno uljem. Dodajte mrkvu, luk, celer, češnjak i đumbir te ih karamelizirajte. (Alternativno, povrće možete preliti uljem i peći na limu obloženom papirom za pečenje na 220°C oko 20 minuta, dok ne omekša i lagano se ne zapeče, a zatim ga prebacite u posudu zagrijanu na srednje jakoj vatri.)
- Ulijte bijelo vino u posudu, a zatim dodajte preostale sastojke.
- Zakuhajte, a zatim smanjite vatru pa pirjajte dok mrkva ne omekša.
- Smjesu izmiksajte štapnim mikserom, dodajući maslac, sol i med po ukusu.
- Procijedite juhu kroz fino sito.
- Po želji poslužite s bučinim sjemenkama ili kandiranim lješnjacima kao ukrasom i uživajte!