Hrana Analizirali smo 24. studenoga 2016.

Pitali smo nutricionista treba li uzimati dodatke prehrani

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prilikom odlučivanja što ćemo uključiti u prehranu, treba imati na umu nekoliko načela. Prije svega moramo znati koje su potrebe našeg tijela i kakav učinak želimo postići određenim dodatkom prehrani. Čak i kada je riječ o vitaminima i mineralima, oni se ne smiju uzimati kao zamjena za uravnoteženu prehranu.

Primjena vitamina danas ima čvrsto znanstveno uporište u prevenciji, ali i kao potporna terapija u brojnim kliničkim situacijama. Preporučene dnevne doze razlikuju se ovisno o dobi i životnim ciklusima, a u pojedinim situacijama terapijska primjena zahtijeva i značajno veće doze od onih dnevno preporučenih za zdravu populaciju. Uloga ljekarnika, liječnika i nutricionista u propisivanju i praćenju primjene vitamina i minerala iznimno je važna.

Kako osigurati pravilnu sintezu ili iskorištavanje dodataka prehrani?

Budući da su vitamini i minerali tvari koje naš organizam većinom ne može sintetizirati i proizvoditi sam (osim vitamina D), moramo ih unositi hranom. Ipak, zbog sve učestalija konzumacija prerađene hrane, a i u slučaju određenih zdravstvenih tegoba organizam ponekad nije opskrbljen hranjivim tvarima koje su mu potrebne u točno određenim odnosima. Stoga se u takvim situacijama preporučuje unos dodatka prehrani. Važno je naglasiti kako je vrlo teško postići osjetljivu ravnotežu jer se svi vitamini i minerali u našem organizmu nalaze u svojevrsnom antagonističkom i sinergističkom odnosu.

Trend koji je izmijenio pristup prehrani

"Za pravilnu apsorpciju mikrohranjivih tvari potrebni su višestruki biokemijski čimbenici koji utječu na svojstva iskorištenja vitamina i mineralnih tvari.. Dodaci prehrani, ukoliko su dobrog sastava, i poštuju princip sinergije s prehranom mogu biti dobar odabir. No, temelj je uvijek optimizacija prehrane", rekao nam je Nenad Bratković, magistar nutricionizma, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije iz nutricionističke ordinacije NutriKlinika.

Važno je imati na umu kako kod uzimanja određenih vitamina i minerala, primjerice magnezija i vitamina D, treba voditi računa o tvarima koji omoućuju njihovu sintezu ili iskorištavanje, a što nam je potvrdio i magistar Bratković: "Princip sinergije i uzimanja u obzir biokemijskog okruženja za svaki vitamin, nužna je pretpostavka za njegovu korisnost primjene."

Deficit vitamina D - globalna epidemija

Stoga je prilikom uzimanja određenog dodatka prehrani, potrebno se sa stručnjakom posavjetovati o tome je li uz određeni zasebni dodatak potrebno uključiti i neke druge vitamine ili minerale. Kao najbolji primjer takvog slučaja, magistar Bratković navodi kombinaciju mineralne tvari željeza s vitaminom C.

Imunitet_Tablete | Author:

Koja je razlika između multivitamina i zasebnih dodataka prehrani?

Na tržištu se nalaze različiti dodaci prehrani pa smo magistra Nenada Bratkovića upitali koja je razlika multivitamina i dodataka prehrani s zasebnim vitaminima te nam je rekao kako je razlika u tome što multivitaminski dodaci prehrani sadrže u svojoj formulaciji većinu najvažnijih vitamina (nerijetko i mineralnih tvari), dok izolirani vitamini (i mineralne tvari) mogu imati i terapijsku vrijednost, ovisno o koncentraciji odnosno dozi vitamina koju pojedini pripravak sadrži.

"Razlika u kvaliteti proizvoda dodataka prehrani svakako postoji, počevši od samih oblika vitamina i mineralnih tvari (nekelatni/kelatni), iako nužno vrlo visoka cijena ne znači da je ta razlika u cijeni uložena u kvalitetniji sastav samog proizvoda. Ima različitih primjera i slučajeva", tvrdi magistar Bratković.

O uzimanju dodatka prehrani potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom

Za savjet o uzimanju dodataka prehrani, kao i za ostala pitanja vezana uz način i vrstu prehrane, preporučuje se upitati nutricionista. Ujedno, savjetovanje o dodacima prehrani, a naročito onima biljnog podrijetla, jedan je od zadataka ljekarnika. 

"Primjena dodataka prehrani može imati preventivnu i terapijsku vrijednost. Kod preventivnog značaja, najbitnije je da je prehrana optimizirana, a ne da je temelj u dodacima prehrani, Kod terapijske primjene, valja pažljivo odabrati dodatak prehrani, imati u vidu mikronutricijska sinergistička i antagonistička svojstva vitamina, mineralnih tvari te biljnih ekstrakata.", savjetuje magistar Nenad Bratković.

Biljke, namirnice, vitamini i minerali koji pospješuju rad bubrega

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.