Uživaj u domaćim tikvicama i rajčicama spojenim u šarenu pitu
Sezona tikvica i rajčica je u punom jeku pa je pravo vrijeme da ju iskoristiš. Lokalne tržnice mjesto su na kojem ćeš pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovog finog i zdravog ljetnog jela treba ti ih tek nekoliko. Za još zdraviju verziju ove šarene pite pšenično brašno zamijeni integralnim. Ova ljetna pita može se jesti topla kada će biti hrskava, a ako ju ohladiš postat će nešto mekša i sočnija. Kako god ju jela, sigurno ćeš uživati u okusima sezone.
Sastojci:
Za tijesto:
- 170 g brašna
- 120 g hladnog maslaca
- 1 žumanjak
- 1 žlica hladne vode
- 1 žličica soli
Za nadjev:
- 150 g tikvica
- 200 g feta sira
- 2 žličice timijana
- 6 žumanjaka
- 300 ml vrhnja
- 150 g cherry rajčica
- 1 prstohvat soli
Priprema:
- Najprije pripremi tijesto za koru. Pomiješaj brašno, sol i hladni maslac rukama. Kada dobiješ mrvičasto tijesto dodaj žumanjak i vodu te zamijesi glatko tijesto. Tijesto umotaj u foliju i stavi u hladnjak na sat vremena.
- Dok se tijesto hladi, tikvice nareži na tanke kolutiće, a rajčice na polovice. Tikvice stavi u cjediljku te posoli kako bi pustile višak vode. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Tijesto izvadi iz hladnjaka i razvaljaj ga na debljinu od pola centimetra. Prenesi ga u kalup za pitu te ukloni višak koji visi preko rubova. Na dnu tijesta napravi rupice pomoću vilice i prekrij ga aluminijskom folijom te dodaj kuhinjski uteg ili grah kako se tijesto ne bi diglo.
- Tijesto peci oko 10 minuta, zatim ukloni utege i foliju i peci još tri do pet minuta.
- Dok se tijesto peče, pripremi nadjev. U posebnoj posudi pažljivo pomiješaj tikvice, feta sir, timijan, žumanjke i vrhnje.
- Pečeno tijesto napuni nadjevom i po površini posloži polovice cherry rajčica. Sve zajedno peci oko 45 minuta, odnosno dok nadjev ne postane čvrst.
Isprobaj i ove ljetne recepte: