Hrana Hrana kao lijek 14. rujna 2016.

Pet namirnica kojima ćeš održati zdravlje i mladolik izgled

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravom prehranom, pravilnom hidratacijom i antioksidansima možeš na prirodan način održati mladolik izgled. Stoga ti donosimo pet namirnica koje bi svakako trebala uvrstiti u prehranu kako bi kožu, ali i cijeli organizam održala zdravima.

  • Avokado - kao i većina ostalog egzotičnog voća i avokado sadrži visok udio vitamina E koji je esencijalan vitamin za ljepotu. Avokado također sadrži vitamin C, koji potiče rad kolagena i kiselina koje utječu na teksturu kože. Ne samo što avokado obiluje vitaminima i mineralima, već je dobar i u prevenciji Alzheimerove bolesti, bolesti srca, dijabetesa, tumora i mnogih drugih bolesti. Pet najboljih načina kako koristiti moćno ulje avokada.
     
  • Borovnice - ovo voće je moćan antioksidans koji pomaže da tvoja koža sporije stari i ima manje bora. Borovnice se nalik malim ratnicima, bore se protiv slobodnih radikala koji napadaju kožu. Savjet - u svoju prehranu obavezno uključi organske borovnice, jer se u obrađenim borovnicama taloži više pesticida nego u drugom voću. Domaća maska od borovnice kojom ćeš odstraniti sitne bore.
     
  • Lubenica -  je snažan antioksidans, bogata je vitaminom C, čisti bubrege i mokraćni sustav. Sadrži čak 93 posto vode, te ju upravo ova karakteristika čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma, ali i za mršavljenje. Osim što je moćan antioksidans, sadrži esencijalne omega 6 i omega 9 masne kiseline, cink, likopen. Sve to lubenicu čini savršenim sredstvom za prirodnu njegu ne samo lica, već kože cijelog tijela. Naime, lubenica vlaži i hidratizira, tonira i iscjeljuje kožu te liječi akne i sunčane opekotine. Saznaj kako napraviti masku od lubenice
  • Šipak - istraživanja su pokazala kako šipak ili nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Znanstvenici su dokazali da ekstrakt ploda nara ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubija stanice karcinoma prostate i karcinoma dojke. Ujedno, šipak usporava proces oksidacije ili hrđanje DNA u stanicama koje se prirodno javlja tijekom vremena, utvrdili su znanstvenici u privatnom laboratoriju ProbelteBio u Španjolskoj. Pročitaj kako napraviti sok od šipka.
     
  • Riba - kao izvor omega-3 masnih kiselina, koje sprječavaju nakupljanje kolesterola u arterijama i štite od poremećaja srčanog ritma. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Uz to, ribe poput tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos bogate su vitaminom D.  istraživanja pokazuju kako manjak vitamina D može utjecati na češća depresivna stanja i niz drugih bolesnih stanja. Otkrij zašto je vitamin D ključan za imunitet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.