Hrana Hrana kao lijek 03. kolovoza 2021.

Pet namirnica koje svakodnevno jedu zdravi stogodišnjaci

Foto: shutterstock Uz ove začine veće su šanse da ćeš sretno dočekati 100-tu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Okinawa, Sardinija i Ikaria samo su neka od mjesta na kojima stanovnici žive zdrav i sretan život čak i nakon što proslave 100-ti rođendan. Tajni njihove dugovječnosti ima nekoliko, a jedna od njih je i prehrana bogata ovim začinima

Jesi li ikada čula za Plave zone dugovječnosti? Radi se o mjestima u kojima žive najdugovječniji ljudi na svijetu. Okinawa u Japanu, Sardinija u Italiji, Nicoya u Kostariki, Ikaria u Grčkoj i Loma Linda u Kaliforniji mjesta su gdje nije rijetkost vidjeti potpuno zdrave 100-godišnjake koji se voze na biciklu, bave se raznim hobijima ili se jednostavno druže u parku sa svojim vršnjacima. 

Postoji nekoliko tajni njihovog sretnog i dugog života. Dan Buettner, osnivač pojma Plava zona, navodi kako su svakodnevno kretanje, niska razina stresa, ali i uravnotežena prehrana ključni za dugovječan život ovih ljudi. Hrana koju jedu nije prepuna procesiranih namirnica i šećera, a za bogat okus hrane oslanjaju se na raznovrsne začine. Postoji nekoliko začina koji su zajednički svim ovim Plavim zonama i koje možeš i ti dodati u svakodnevni meni. Ovi začini djeluju protuupalno te su bogati antioksidansima koji pomažu zadržati mladenačko zdravlje, ali i izgled. 

Komorač

Komorač se može dodati slanim i slatkim jelima, a iskoristiti možemo svaki dio biljke, od korijena do sjemenki. Doktorica Lauren Harris-Pincus za Well+Good navodi da je komorač bogat vitaminima A, B i C, a korijen je također i prepun vlakana. Sadrži i mangan koji je važan za aktivnost brojnih enzima, razvoj kosti, zaštitu stanica te poboljšava zarastanje rana. 

Korijen komorača možemo poslužiti sirov ili pečen, a možemo ga narezati kao dio salate ili kao prilog. Ostatak biljke odličan je kao dodatak juhama, a sjemenke možemo koristiti kako bi začinili svako jelo. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Komorač je bogat vitaminima A, B i C, a korijen je također i prepun vlakana

Origano

Harris-Pincus tvrdi da je origano prepun antioksidansa te da je dokazano da pomaže u borbi s bakterijama. Antioksidansi štite stanice u tijelu tako što sprječavaju oksidativni stres i time ujedno smanjuju upalne procese. Istraživanje je pokazalo i da je origano odličan u borbi protiv čak 23 vrste bakterija. 

Osim što je koristan, origano je i vrlo ukusan te će poboljšati svako jelo. Odlično se nadopunjava s rajčicom, a posebno će istaknuti okus ribe ili vegetarijanskih jela. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Origano se odlično slaže s rajčicom i vegetarijanskim jelima

Ružmarin

Ružmarin nije samo ukusan mediteranski dodatak jelu nego i odličan izvor željeza, kalcija i vitamina B6. Dokazano je i da poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje te pridonosi boljoj funkciji imunološkog sustava. Čak je i sam miris ružmarina dovoljan da potakne protok krvi u mozgu. Karnosična kiselina kojom je ružmarin bogat je snažan antioksidans pa tako čuva stanice od stresa.

Ružmarin se odlično slaže uz ribu i meso, a možemo ga dodati povrću prije pečenja. Također je ukusno pripremiti ga kao čaj u kombinaciji s nekim ostalim začinima na popisu te malo lavande i kamilice. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ružmarin je odličan izvor željeza, kalcija i vitamina B6

Začini Možda te zanima... Začini koji daju bolji okus hrani, ali su i odlični za zdravlje Hrana

Korijander

Od svih Plavih zona, korijander je najpopularniji u Kostariki. Baš kao i ostali začini na ovom popisu, korijander sadrži veliku količinu antioksidansa, a posebno je koristan u prevenciji bolesti srca. Istraživanje je također pokazalo da korijander poboljšava pamćenje pa se istražuje kao potencijalan lijek za Alzheimerovu bolest.

Korijander je jedan od začina koji nije po svačijem ukusu jer može imati okus na sapun, ako nosimo određenu kombinaciju gena. Ako si ti među sretnicima koji vole jesti korijander, svakako ga iskoristi svježeg kao dio umaka, salata ili jednostavno sjeckanim listićima posipaj jelo prije posluživanja. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Korijander može imati okus na sapun ako nosimo određenu kombinaciju gena

Češnjak

Koliko je češnjak zdrav znamo i po našoj narodnoj medicini, no njegovu su ljekovitost posebno prihvatili stanovnici Japana, točnije Okinawe. Češnjak jača imunološki sustav te je odličan za borbu protiv gripe i prehlade. Također smanjuje krvni tlak te pomaže u regulaciji kolesterola u krvi. 

Češnjak mnogi od nas već koriste kako bi začinili brojna jela, no sada kada znaš koliko ga vole najdugovječniji ljudi, možda bi bilo dobro da dodaš duplu dozu. Odlično svojstvo češnjaka je što ne gubi mnogo nutrijenata termičkom obradom pa ga možemo pržiti na ulju. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Češnjak se koristi i kao dio naše tradicionalne medicine, a posebno je obožavan u Japanu

Možda te zanima... Namirnice kojima ćeš ubrzati cirkulaciju i spriječiti debljanje Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.