Hrana Hrana kao lijek 13. listopada 2016.

Pet namirnica koje bi bilo poželjno uvrstiti u prehranu

Zobena_Kasa
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Važno je da nastojimo zdravo se hraniti kako bi naše tijelo bilo jako i kako bismo imali dovoljno energije. Poznato je i kako je pravilna prehrana odličan način prevencije mnogih bolesti, pa tako i boelsti srca i krvnih žila.

Zdravstveni stručnjak Kim Deli savjetuje da dnevno jedemo najrazličitije vrste povrća, cijela zrna žitarica i proteine, ali napominje da postoji i pet namirnica koje su posebno dobre za zdravlje srca i koje je zbog toga neophodno uvrstiti u prehranu.

Zobena kaša

Topiva vlakna, koja se nalaze u cijelim zrnima žitarice, dokazano smanjuju razinu lošeg kolesterola i rizik od srčanih bolesti, što zobenu kašu čini idealnim izborom za prvi dnevni obrok. Istraživanja su pokazala da zobena kaša također štiti od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 i prekomjerne težine.

Crveno vino

Sadrži fenole i resveratrol, flavonoide koji se ponašaju kao antioksidansi u krovotoku i štite krvne žile, smanjuju krvni tlak i povoljno djeluju na razine takozvanog dobrog kolesterola. Stoga nazdravi svom zdravlju ispijajući čašu vina dnevno.

Grožđe - hrana 'bogova' za zdravo srce i kosti

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su nutritivno vrlo vrijedne namirnice, a posljednjih ih se godina, zbog profila masnih kiselina, naziva adutom za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Naime, izvanredan su izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrže uglavnom višestruko nezasićene ili omega - 3 masne kiseline, dakle one masti koje su poželjne u prehrani čovjeka današnjice. Omega-3 masne kiseline sadržane u orašastim plodovima doprinose održanju normalne razine kolesterola u krvi čime štite srce.

Orasi_I_Bademi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Losos

Omega-3 masne kiseline, kojih ima u lososu, tijelo trenutno apsorbira i koristi za smanjenje razine triglicerida, obnavljanje oštećenih mišića i jačanje srca. 

Slatki krumpir

Ova posebna vrsta krumpira, poznata i kao čičoka a podrijetlom iz Južne Amerike, bogata je beta-karotenom, vitaminima A, C i E i vlaknima, što je čini ne samo ukusnom već i vrlo zdravom. Svi ti hranjivi sastojci, udruženim snagama, smanjuju razinu kolesterola, reduciraju upale i sprječavaju začepljenje arterija.

Postani i ti zaljubljenik u slatki krumpir uz ovaj prefini tost

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.