Ako za doručak voliš pripremati jaja, no već si ostala bez ideja kako ih kombinirati, donosimo ti dvije odlične ideje. Uz recepte u nastavku, željet ćeš da jaja i dalje budu tvoj izbor za doručak te tako osigurati energiju za prvi dio dana. Navedena jela s jajima i špinatom su za jednu osobu.
Omlet od bjelanjka i špinata
Sastojci
- 1/2 šalice mladog špinat
- 1/3 šalice nasjeckanog crvenog luka
- 3 bjelanjaka
- 2 žlice parmezana
- Sol i papar i začini po ukusu
- Rajčice ili drugo povrće po želji
Priprema
Zagrij pećnicu na 200°C (400 F). Nasjeckai luk preprži na tavi 3-4 minute, dodaj špinat te miješaj u tavi 2-3 minute. Sve prebaci u manju vatrostalnu posudu ili neku drugu posudu za pečenje, a preko svega prelij 3 bjelanjka. Dodaj sol i papar i narezane rajčice te peci u pećnici 10 do 15 minuta.
Poširana jaja sa špinatom i rajčicom
Sastojci
- 2 jaja
- 2 žličice octa
- 1/2 šalice rajčice
- 1/2 šalice špinat
- 1 žličica maslinovog ulja
- 2 komada raženog kruha
Proteinski doručak dok si na dijeti - da ili ne?
Priprema
Ulij vodu u veliku tavu, dubine otprilike 8 cm, a kada voda prekrije dno dodaj ocat i kuhaj na srednjem plamenu. Kada tekućina počinje krčkati, sasvim smanji plamen, ali neka tekućina i dalje vrije. Jedno jaja, tek izvađeno iz hladnjaka, razbij u plitkoj posudi. Miješaj tekućinu u tavi drvenom žlicom dok se ne stvori vrtlog, a zatim dodaj jaje. Kuhaj 3-4 minute, gurajući bjelanjak prema žumanjku da se ne raspadne, već što bolje omota oko žumanjka. Važno je da bjelanjak bude čvrst, a nakon 4 minute izvadi jaje šupljom žlicom. Ponovi postupak s ostala 3 jaja.
Prelij tavu s par kapi ulja po želji te u nju ubaci špinat i rajčicu. Kuhaj dok špinat ne uvene, a rajčica postane mekana. Napravi tost od raženog kruha te ga premaži smjesom od špinata i rajčice, a na vrh stavi jaje.
Namirnice s crne liste koje su zapravo dobre za tvoje zdravlje