Antioksidansi iz svježeg voća mogli bi ublažiti štetne učinke onečišćenja zraka, sugeriraju znanstvenici.
Nova studija pokazala je da konzumacija većih količina voća može smanjiti negativan utjecaj onečišćenja zraka na pluća. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Leicesteru, razlog tome mogli bi biti prirodni antioksidansi prisutni u voću.
Učinak je bio posebno izražen kod žena koje su konzumirale četiri ili više porcija voća dnevno, pokazalo je istraživanje provedeno na više od 200 000 ljudi. Znanstvenici su primijetili da muškarci općenito jedu manje voća od žena, što bi moglo objasniti zašto je zaštitni učinak bio vidljiv kod žena.
Komentirajući rezultate studije, Sarah Sleet, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije Asthma + Lung UK, rekla je: "Znamo da prehrana bogata voćem podržava funkciju pluća, ali ova studija predstavlja zanimljiv korak naprijed jer pokazuje da voće može pomoći i u suzbijanju učinaka onečišćenja zraka na pluća."
"Voće i povrće, osobito ono bogato vitaminima C i K, može značajno pomoći u održavanju zdravlja pluća. Iako konzumacija voća nije zamjena za propisanu terapiju, uživanje u voću kao dijelu uravnotežene prehrane izgleda da može pomoći plućima da se lakše nose s vanjskim pritiscima poput onečišćenja zraka."
Sleet je naglasila da je važno imati na umu kako pristup zdravoj hrani nije jednak za sve, uglavnom zbog cijene, dok onečišćenje zraka najviše pogađa vrlo siromašne osobe i pripadnike etničkih manjina.
Dodala je: "Vlada mora učiniti više kako bi se riješio problem nerazmjernog izlaganja onečišćenju zraka koje pridonosi pogoršanju zdravstvenih nejednakosti."
Dobrotvorne organizacije pozivaju vlade da uvedeu strože, zakonski obvezujuće ciljeve kvalitete zraka koji bi bili usklađeni sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.
Kako bi istražili povezanost između zdrave prehrane i bolje funkcije pluća, znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru analizirali su podatke iz UK Biobanka za 207 421 osobu.
Istraživači su usporedili prehrambene navike ispitanika – uključujući unos voća, povrća i cjelovitih žitarica – s funkcijom pluća, odnosno FEV1, količinom zraka koju osoba izdahne u jednoj sekundi.
Onečišćenje zraka mjerilo se kao koncentracija sitnih čestica (PM2.5), koje u zrak ispuštaju automobili, tvornice i drugi izvori.
Tim je otkrio da se kod osoba koje ne konzumiraju puno voća, FEV1 smanjio za 78,1 ml na svakih pet mikrograma PM2.5 po kubičnom metru zraka. Kod žena koje su konzumirale puno voća, smanjenje je iznosilo 57,5 ml.
Pimpika Kaewsri, doktorandica iz Centra za zdravlje okoliša i održivost na Sveučilištu u Leicesteru, predstavila je rezultate na Kongresu Europskog respiratornog društva u Amsterdamu. Rekla je: "Naša studija potvrdila je da je zdrava prehrana povezana s boljom funkcijom pluća kod muškaraca i žena, bez obzira na izloženost onečišćenju zraka. Žene koje su konzumirale četiri ili više porcija voća dnevno imale su manji pad funkcije pluća povezan s onečišćenjem zraka u usporedbi s onima koje su jele manje voća. To se djelomično može objasniti antioksidansima i protuupalnim spojevima koji se prirodno nalaze u voću. Ti spojevi mogu ublažiti oksidativni stres i upalu uzrokovanu sitnim česticama, potencijalno smanjujući štetne učinke onečišćenja zraka na pluća."
Profesorica Sara De Matteis, predsjednica stručne skupine za zdravlje na radu i okoliš Europskog respiratornog društva, rekla je da studija "potvrđuje potencijalne koristi zdrave prehrane za respiratorno zdravlje, osobito prehrane bogate svježim voćem".
Upozorila je, međutim, da pristup zdravoj prehrani nije ravnomjerno raspoređen u populaciji, pa čak i ako je studija uzela u obzir socioekonomski status, taj utjecaj ne može biti potpuno isključen.
Profesorica De Matteis dodala je da bi se zdrava prehrana bogata biljnim namirnicama trebala promovirati u populaciji već od osnovne škole.