Hrana 29. travnja 2016.

Učinkovito odvikavanje od slatkiša

Slatko_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad je komad čokolade puno više od slatkog zalogaja i zadovoljavanja okusa, zar ne? Hrana može biti neodoljiva ne samo zbog okusa već i zato što brzo popravlja raspoloženje. Stručnjaci predlažu malu psihološku vježbu: analiziraj potrebu za određenom namirnicom. Budi li ona u tebi sreću? Otkrij je li ono što želiš zapravo hrana ili osjećaj koji ona budi. Ta vježba najviše vrijedi za slatkiše

Sasvim je moguće da se najveći dio uspjeha i zarade industrije slatkišima zasniva na zadovoljavanju emotivne potrebe za hranom. Ako je malo sreće sve što tražiš u čokoladi ili kolaču, stručnjaci predlažu da zadovoljiš ovu potrebu tako što ćeš, u trenucima  najjače želje, skrenuti pažnju na neku drugu aktivnost, makar to bilo surfanje internetom, kraća šetnja ili čitanje knjige.

Apstiniraj od slatkiša dva tjedna

Provođenje striktne niskokalorične dijete (potpuno bez slatkiša) u kratkom razdoblju moglo bi resetirati potrebu za slatkim. Dijetu započni konzumiranjem namirnica s malo kalorija koje su bogate biljnim vlaknima – tri obroka i dvije užine dnevno (ništa osim toga). Zbog neprestanog unosa kontroliranih kalorija, većina ljudi otkriva da je ovaj način prehrane zadovoljavajuć i reducira potrebu za slatkim u roku od dva tjedna. Kad se prestaneš pridržavati strogog režima, možeš početi uvoditi slatkiše u kontroliranim porcijama. Stručnjaci preporučuju 100 kalorija u slatkišima dnevno, koje ćeš potrošiti ili sačuvati ”za poslije”.

To znači da u jednom danu možeš unijeti 100 kalorija keksa, ili 300 kalorija muffina trećeg dana, ili pak desert od 700 kalorija, ali tek na kraju tjedna. Otkrijte zdrave zamjene. Suho voće je možda prirodni slatkiš, ali je većina vrsta često prava kalorijska bomba. Umjesto toga, nutricionisti preporučuju šaku smrznutih višanja bez koštica (ne u zaslađenom kompotu), što zadovoljava potrebu za slatkim kod većine ljudi. Uostalom, brojna istraživanja pokazuju da sam čin žvakanja oslobađa od stresa.

Saznaj kako dan za varanja pomaže izdržati dijetu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.