Oduvijek si htjela pripremiti zapečeni grah, ali nikada nisi pronašla pravi recept. Stoga ti donosimo recept za zapečeni grah s paprikom i kukuruzom, a koji možeš pripremiti u vatrostalnoj posudi.
Potrebni sastojci
- 800 g graha, tetovca
- 500 g crvenog luka
- 2 lovorova lista
- 5 kom crvene paprike
- 5 kom rajčice, crvene
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala žlica slatke paprike
- sol
- papar
- 2 dl kiselog vrhnja (20% masti)
- 340 g kukuruza (u slanoj vodi)
Crvena, žuta ili zelena - paprika je pravi izvor molekule mladosti
Postupak pripreme
Namoči grah preko noći i sutradan ga ocijedi. Kuhaj ga u čistoj vodi dok ne bude na pola kuhan. U pećnicu na 260°c stavi cijele paprike u lim obložen papirom za pečenje. Peci ih dok se kora ne zacrni sa svih strana. Izvadi ih iz pećnice, pokrij vlažnom krpom i pusti neka odstoje 10-15 minuta. Još toplima skini koru i odvoji ih na tanke trake. Koštice i peteljku odstrani.
Luk nareži i poprži s češnjakom. Ubaci sjeckane rajčice i kukuruz. Pirjaj poklopljeno desetak mnuta, dodaj crvenu papriku, sol, papar i lovorov list te makni sa štednjaka
Namasti vatrostalnu posudu i naizmjenično slaži red graha, red paprika, zatim red pirjanog luka i rajčica. Završi grahom. Prelij s malo ulja i dolij malo vode (1-2 šalice) u kojoj se prethodno kuhao grah. Peci u zagrijanoj pećnici na 180°c ne miješajući dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče. Prelij umućenim kiselim vrhnjem i ostavi još u vrućoj, isključenoj pećnici 10-15 minuta.