Hrana 28. kolovoza 2025.

Nisu svi kiseli krastavci zdravi za crijeva - evo kako odabrati one koji jesu

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prednosti kiselih krastavaca mogu ovisiti o tome kako su pripremljeni.

Kada je riječ o zdravlju crijeva, često se spominju dvije hranjive tvari: prebiotici i probiotici. Prebiotici su vrsta vlakana koja hrane korisne bakterije u vašim crijevima, dok su probiotici živi mikrobi koji pomažu u održavanju zdravog i raznolikog mikrobioma. Stoga, hrana koja sadrži jedno ili oboje od ovih hranjivih tvari može biti korisna za vaša crijeva. Osim toga, takva hrana korisna je za vaše tijelo u cjelini, od mozga do srca, pa čak i vašeg imunološkog sustava.

Ako ste obožavatelj kiselih krastavaca, možda se pitate spadaju li oni u ovu kategoriju? Ovisi o vrsti. 

Fermentirani i nefermentirani kiseli krastavci

Fermentirani kiseli krastavci 

Možda će vas iznenaditi kada čujete da su originalni kiseli krastavci bili fermentirani. Fermentirani kiseli krastavci postali su toliko popularni da su i dalje osnovna namirnica u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Fermentirani kiseli krastavci se rade tako da se stave u slanu vodu (plus sve dodatne željene začine) i ostave na sobnoj temperaturi. U mnogim receptima važna je težina svakog korištenog sastojka i preporučuje se dodavanje dva do pet posto soli po težini u usporedbi s težinom korištene vode. Ovaj postotak soli stvara sigurno okruženje za razvoj korisnih mikroba, a istovremeno drži štetne podalje. Tijekom vremena, obično nakon jednog do dva tjedna, ove dobre bakterije proizvode mliječnu kiselinu, koja fermentiranim kiselim krastavcima daje njihov prepoznatljiv pikantan okus. 

Osim okusa, ove korisne bakterije osiguravaju probiotike koji su zdravi za crijeva. Krastavci nisu jedino povrće koje se može fermentirati: kupus i rotkvice (osnovna namirnica u nekim korejskim kimchijima) također imaju koristi od ovog procesa. 

Iako su ove vrste kiselih krastavaca bogate probioticima, mogu imati relativno malo vlakana. No, to ovisi o povrću koje koristite. Krastavci, na primjer, sadrže samo jedan gram vlakana u pola šalice. 

Možda te zanima... Kimchi štiti od trbušne pretilosti, ima li isti učinak i kiseli kupus? Hrana

Nefermentirani kiseli krastavci 

Većina kiselih krastavaca koje ćete naći na policama trgovina nije fermentirana. Obično se rade dodavanjem krastavaca u pikantnu salamuru na bazi octa. Dodavanje octa povrću pomaže u očuvanju i stvaranju željenog okusa kiselosti, ali sprječava rast bakterija potrebnih za fermentaciju. Nefermentirani kiseli krastavci obično se čuvaju u hladnjaku na temperaturi nižoj od 4°C, što je temperatura na kojoj se fermentacija ne događa. To znači da nefermentirani kiseli krastavci neće sadržavati probiotike korisne za crijeva.

Količina prebiotičkih vlakana u ukiseljenim krastavcima relativno je niska, jer nedostatak fermentacije ne mijenja njihov sadržaj vlakana. Međutim, drugo ukiseljeno povrće, poput mrkve i mahuna, može imati nešto više prebiotika. Uz to, ukiseljeno povrće nije jedini izvor prebiotika. Namirnice poput krumpira, zobi, češnjaka i artičoka nude više prebiotika i bolju podršku zdravlju vaših crijeva. 

Iako nefermentirani kiseli krastavci mogu biti ukusan dodatak vašoj prehrani, manje je vjerojatno da će ponuditi koristi za zdravlje crijeva u usporedbi s fermentiranim kiselim krastavcima. 

Možda te zanima... Što se može dogoditi, ako pojedete previše kiselih krastavaca? Hrana

Koje kisele krastavce odabrati za zdravlje crijeva? 

Evo na što treba paziti prilikom kupnje kiselih krastavaca: 

  • Pogledajte popis sastojaka: Fermentirani ukiseljeni krastavci trebaju sadržavati samo povrće, sol, vodu i sve korištene začine. Ako popis sastojaka uključuje ocat, nisu fermentirani. 
  • Pripazite na natrij: Bez obzira na to jesu li fermentirani ili ne, većina kiselih krastavaca ima visok udio natrija. To je zbog soli koja se dodaje radi konzerviranja i arome. Prekomjerni unos natrija može dovesti do dugoročnih zdravstvenih posljedica, uključujući visoki krvni tlak i štetne učinke na zdravlje crijeva, stoga odaberite kisele krastavce s nižim udjelom natrija. 
Kiseli_Krastavci_1 Možda te zanima... Recept za prirodno kiseljenje krastavaca - baš poput kupusa Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.