Hrana Zdravi recepti 31. kolovoza 2016.

Recept za prirodno kiseljenje krastavaca - baš poput kupusa

Kiseli_Krastavci_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bogat hranjivim tvarima, s malo kalorija i vrlo zasitan, krastavac je idealna namirnica koju moraš uvrstiti u najzdraviji način prehrane. Krastavci su izuzetno bogati hranjivim tvarima, stoga ti donosimo recept kako ih prirodno ukiseliti, bez octa, šećera ili sličnih dodataka koji se inače koriste za spremanje zimnice.

Potrebni sastojci

  • 5 kg malih krastavaca
  • 0,5 kg soli
  • svježi ili suhi kopar
  • voda
  • korijen hrena 
  • sjeme gorušice ili papar
  • češnjak
  • začini prema želji

Postupak pripreme

Krastavce operi, posipaj solju i potresi u posudi. Ostavi ih na hladnom mjestu 24 sata i povremeno potresi. Drugi dan ih izvadi iz tekućine, složi u posudu te prelij vodom u kojoj si otopila jedan posto soli. Krastavce prekrij čistom krpom, optereti kao kad se kiseli kupus i ostavi na toplome mjestu nekoliko dana. Na površini mora biti vode koja se nakon nekog vremena počne pjeniti. Kada prestane pjenjenje, treba provjeriti okus. Sitniji krastavci će se brže ukiseliti, prema želji (što kod male količine i sitnijih krastavaca može biti već nakon 3 ili 4 dana), a nakon toga ih izvadi iz posude, prema potrebi isperi i stavi u staklenku u koju dodaš štapiće hrena, pola režnja češnjaka, a na dno nekoliko zrna gorušice umjesto papra. Krastavce zalij blago slanom vodom, čvrsto zatvori i stavi u veliki lonac na pasterizaciju. Na dno lonca posloži staklenke i ulij hladnu vodu. Vodu zagrij do 70 stupnjeva i na toj temperaturi ostavi oko 30 minuta. Najbolje je da se i u toj tekućini hlade.

Recept je pripremila Zlata Nanić, vlasnica imanja Zrno u Habijanovcu i autorica knjige "Prirodna zimnica".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.