Hrana 06. svibnja 2010.

Nestlé žitarice za zdrav početak dana

Woman__Cereals
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Visok udio prehrambenih vlakana, bogatstvo prirodnih vitamina, malo masnoća i složeni ugljikohidrati čine muesli idealnim odabirom za doručak modernih, zaposlenih ljudi. Nakon uživanja u muesliju, razina šećera u krvi povećava se polagano. Stoga muesli osigurava dulji osjećaj sitosti, a pritom se nije potrebno odricati od odličnog okusa

Kratka povijest žitarica

Pravim tvorcem današnjeg mueslija smatra se Dr. Maximilian Bircher Benner, Švicarac koji je djelovao krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Posebnu važnost pridavao je pravilnoj prehrani i smatrao da sirova vegetarijanska prehrana ima iscjeljujuća svojstva.

Temeljeno na svojem radu, razvio je "Bircher Müesli", prvi müsli koji je kasnije postao poznat diljem svijeta.

I moderna znanost kontinuirano se bavi proučavanjem blagotvornih svojstava žitnih pahuljica. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju žitne pahuljice za doručak imaju niži indeks tjelesne mase, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, a nedavno je dokazano da muškarci koji redovito konzumiraju integralne žitne pahuljice imaju nižu stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i općenito manju smrtnost.

Također, nedavno objavljena studija znanstvenika s Harvard Medical School utvrdila je smanjen rizik od dijabetesa tip 2 u muškaraca koji redovito konzumiraju žitarice za doručak. Utvrđeno je da su ispitanici koji su imali visok unos žitnih pahuljica, osobito cjelovitih žitarica, a ne rafiniranih, imali niži rizik obolijevanja od dijabetesa.

Žitarice za doručak

Žitne pahuljice su praktična mješavina žitarica koje se obično konzumiraju za doručak. Uglavnom se sastoje od zobenih, pšeničnih i kukuruznih pahuljica, a ponekad su im dodani i orašasti plodovi, suho voće, med, začini ili čokolada.

Najčešće se poslužuju s mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom, ali mogu poslužiti i kao ravnopravna namirnica u vrhunskim kulinarskim kreacijama.

Iako su žitne pahuljice i prirodno bogate mnogim vrijednim nutrijentima, idealna su namirnica za obogaćivanje vitaminima, mineralima, probioticima, prebioticima i prehrambenim vlaknima.

Pri odabiru žitarica mudro je:

  • posegnuti za cjelovitim žitnim pahuljicama koje su obogaćene primjerice kalcijem, folnom kiselinom ili antioksidansima,
  • proučiti deklaraciju i
  • provjeriti udio šećera.

Naime, neke žitne pahuljice, posebice one namijenjene djeci mogu biti dodatno zaslađene kako bi bile privlačnije mališanima.

Nutritivna vrijednost žitnih pahuljica razlikuje se od proizvoda do proizvoda, ovisno o dodacima koje sadrže (orašaste plodove, suho voće, čokoladu, med, šećer).

Blagodati cjelovitog zrna

Imaj na umu da je najvažniji obrok u danu doručak.

Osim što ti omogućava unos važnih prehrambenih elemenata, doručak je i odlična prilika za obiteljsko druženje i razvijanje navike doručkovanja kod djece od koje će imati koristi tijekom cijelog života. Doručak je odlična prilika za odabir cjelovitih namirnica.

Nezavisne studije su pokazale kako cjelovite žitarice pomažu u očuvanju zdrave tjelesne težine, te ukoliko se konzumiraju svakodnevno kao dio zdrave prehrane mogu pridonijeti sprečavanju povećanja tjelesne težine.

Kako bi ti omogućio lakši odabir cjelovitih namirnica, Nestlé je svoje žitarice obogatio blagodatima cjelovitog zrna. Ti samo moraš odabrati svoj omiljeni okus voća, čokolade, meda ili badema i nastavi uživati u zdravom i ukusnom obroku.

Saveznik u prevenciji bolesti

Žitne pahuljice jedna su od rijetkih industrijskih namirnica s besprijekornom nutricionističkom reputacijom. Smatra se da ovi široko rasprostranjeni hranjivi proizvodi imaju temelje svog nastanka u vegetarijanskom pokretu s kraja 19. stoljeća.

Zbog odličnog nutritivnog sastava i niskog udjela natrija žitne pahuljice preporučuju se za prevenciju i terapiju kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka. Zbog bogatstva neprobavljivih vlakana smatra se da imaju povoljan učinak na probavni sustav, regulaciju šećera u krvi i mogu pružiti zaštitu od karcinoma kolona.

Ipak, kako bi uživali u svim navedenim blagodatima valja posegnuti za žitnim pahuljicama od cjelovitog zrna i bez dodatka šećera, a kod povišenog kolesterola posebno su vrijedne žitarice na bazi zobi, odnosno zobene pahuljice.

Više info na: www.nestle.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.