Hrana Uravnotežena prehrana 14. ožujka 2023.

Namaz od slanutka i pečene cikle osvaja okusom, ali i izgledom

Foto: Mateja Krvarić

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obožavamo recepte za brzi snack ili večeru oko kojih nema puno posla, a koji su istovremeno nutritivno izbalansirani, niskokalorični i zasitni, a jedan takav upravo ti planiramo otkriti u nastavku. Gastro blogerica Mateja Krvarić s nama je podijelila svoj recept za namaz od slanutka i pečene cikle koji je poslužila uz hrskave kruščiće.

Uravnotežena prehrana mnoge nerijetko zbunjuje, no zapravo je vrlo jednostavna. Tijelu je potrebno osigurati preporučenu dnevnu dozu makronutrijenata - bjelančevina, ugljikohidrata i masti te mikronutrijenata - vitamina i minerala,  a pritom ne smijemo zanemariti vlakna - nenutritivne tvari u hrani koje imaju važnu ulogu u ljudskoj prehrani. Vlakna se nalaze u složenim ugljikohidratima (voće, povrće, žitarice i proizvodi dobiveni od cjelovitih žitarica) kojima bi trebalo dati prednost ispred jednostavnih ugljikohidrata.

 | Author: Mateja Krvarić Foto: Mateja Krvarić

Najlakši način da to učinite je da bijeli kruh zamijenite integralnim, a ukoliko želite smanjiti dnevni kalorijski unos, odlična alternativa su Wasa hrskavi kruščići koji obiluju prehrambenim vlaknima koji daju osjećaj sitosti i pomažu dobru probavu. Wasa hrskavi kruščići napravljeni su od integralnog raženog brašna, nutritivno su vrlo poželjni i niskokalorični (jedan kruščić ima tek 38 kalorija). Možete ih poslužiti uz juhe, namaze i dip umake ili od njih napraviti sendvič. Predlažemo ti da ih isprobaš u kombinaciji s ovim ukusnim namazom koji možeš napraviti i unaprijed te ga imati spremnog kad ogladniš.

 | Author: Mateja Krvarić Foto: Mateja Krvarić

Namaz od slanutka i pečene cikle

Ovo jelo odličan je izvor dijetalnih vlakana, ali i proteina, zdravih masti i ugljikohidrata. Uz proizvode od cjelovitih žitarica, mahunarke predstavljaju najbolji izvor vlakana, ali i proteina, a obiluju i željezom, cinkom, kalijem i folnom kiselinom. Stoga je slanutak odličan dodatak svakom jelu. Vrlo je zasitan te se super slaže s niskokaloričnom ciklom koja je lako probavljiva namirnica i na 100 g sadrži tek oko 46 kalorija.

Sastojci

Za pripremu cikle:

  • 2 manje ili 1 veća cikla
  • 1 cijeli češnjak
  • maslinovo ulje

Za pripremu namaza:

  • 250 g ocijeđenog slanutka
  • 2 manje cikle pečene i ohlađene
  • pečeni češnjak
  • 3 žlice tahinija
  • korica i sok 1 limuna
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema

1. Ciklu prelijte maslinovim uljem, zamotajte u aluminijsku foliju i pecite na 200 stupnjava sat vremena. Možete ju i oguliti i narezati ako vam se žuri.

2. Češnjaku odrežite vrh, također dodajte malo maslinova ulje i na isti način zamotajte i pecite 30 minuta.

 | Author: Mateja Krvarić Foto: Mateja Krvarić

3. Ciklu ogulite i narežite. Sve sastojke stavite u sjeckalicu ili blender i pretvorite u kremasti namaz, češnjak cijeli istisnite direktno u sjeckalicu. Ako želite jače okuse dodajte pola žličice kumina.

4. Poslužite uz Wasa hrskave kruščiće, najbolje uz nekoliko vrsta kako bi svatko mogao birati koji mu najviše odgovara.

Dobar tek!

 | Author: Mateja Krvarić Foto: Mateja Krvarić

Wasa hrskavi kruščići proizvode se u Švedskoj od 1919. godine, a sve do danas zadržane su temeljne vrijednosti i filozofija brenda - što manje sastojaka, to bolje. Iz Wase vjeruju da prirodni sastojci imaju najbogatiji okus i zato se drže samo onog što je bitno. Već danas isprobajte ukusne hrskave Wasa kruščiće koji su odlična zamjena za kruh! Na stranici wasa.com/hr istražite ponudu i inspirirajte se ukusnim receptima za doručak, ručak i večeru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.