Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj konzumiranje glutena uzrokuje da imunološki sustav napadne i ošteti tanko crijevo. Gluten je protein koji se nalazi u raznim žitaricama, uključujući pšenicu, ječam i raž.
Celijakija pogađa otprilike jedan posto opće populacije, što u Hrvatskoj iznosi oko 40.000 osoba. Ipak, zbog često nespecifičnih ili čak potpuno odsutnih simptoma, velik broj oboljelih ostaje nedijagnosticiran – procjenjuje se da je riječ o čak 80 posto slučajeva. Put do postavljanja dijagnoze može trajati godinama. Neliječena celijakija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući i one s benignim, ali i malignim ishodom.
Kako celijakija utječe na prehranu
Celijakija je kronično probavno i autoimuno stanje. Kod osoba s ovim stanjem, konzumiranje glutena uzrokuje da imunološki sustav tijela napadne tanko crijevo. To uzrokuje upalu crijeva i probavne simptome, kao što su:
- nadutost i plinovi
- bolovi u trbuhu
- mučnina i povraćanje
- zatvor
- proljev
- rijetka, masna ili stolica neugodnog mirisa
Prema Američkom koledžu za gastroenterologiju (ACG), jedini način liječenja celijakije je potpuno uklanjanje glutena iz prehrane. To sprječava upalu tankog crijeva, omogućujući mu da se ponovno zacijeli i normalno funkcionira. Samo smanjenje unosa glutena neće spriječiti upalu niti ublažiti povezane simptome.
Osobe s celijakijom moraju se pridržavati prehrane bez glutena do kraja života. Iako to u početku može biti teško, ACG sugerira da se ljudi obično dobro prilagode s vremenom, posebno uz pomoć nutricionista.
Simptomi obično nestaju nakon nekoliko dana ili tjedana nakon što osoba počne konzumirati prehranu bez glutena.
Namirnice koje se mogu konzumirati s celijakijom
ACG navodi sljedeće namirnice kao prikladne za osobe koje se pridržavaju prehrane bez glutena:
- grah
- kukuruz
- krumpir
- kvinoja
- heljda
- riža
- tapioka
- sirak
- proso
- soja
- brašno od orašastih plodova
Namirnice koje treba izbjegavati kod celijakije
ACG navodi sljedeće žitarice koje sadrže gluten i objašnjava da ih osobe s celijakijom ne smiju konzumirati ni u kojem obliku:
- pšenica, uključujući bulgur, durum
- ječam
- raž
- pir
- jednozrna pšenica
- kamut
- tritikale (hibrid pšenice i raži)
ACG također navodi ove namirnice koje obično sadrže gluten, a lako ih je previdjeti:
- komercijalne žitarice
- tjestenina
- nadjevi
- mješavine za pohanje
- marinade
- umaci
- temeljac
- prerađeno meso
- imitacija slanine i morskih plodova
- krutoni
Savjeti za pridržavanje prehrane bez glutena
Pažljivo čitanje deklaracija
Osobe s celijakijom moraju pažljivo pročitati sve deklaracije na hrani i pićima kako bi se uvjerile da proizvod ne sadrži gluten.
Neki proizvodi sadrže upitne sastojke koji mogu, ali i ne moraju biti od žitarica koje sadrže gluten. Osobe s celijakijom trebaju izbjegavati ove proizvode osim ako na etiketi nije navedeno da je proizvod bez glutena.
Neki upitni sastojci na koje treba obratiti posebnu pozornost uključuju:
- modificirani prehrambeni škrob
- hidrolizirani biljni protein (HVP)
- hidrolizirani biljni protein (HPP)
- teksturirani biljni protein (TVP)
- biljna guma
- sladni ocat
- soja umak ili čvrste tvari soja umaka
- sirup od smeđe riže
- dekstrin
Sprječavanje unakrsnog kontakta
Kako objašnjava Zaklada za celijakiju, ljudi moraju izbjegavati konzumiranje čak i malih količina hrane koja je došla u kontakt s hranom koja sadrži gluten tijekom pripreme ili kuhanja obroka. To može biti posebno izazovno kada osoba dijeli dom s ljudima koji se ne pridržavaju bezglutenske prehrane.
Sljedeći savjeti mogu pomoći u smanjenju rizika od unakrsnog kontakta u domu:
- zaseban prostor za pripremu hrane
- korištenje zasebnog posuđa za kuhanje ili jelo, ako je moguće
- temeljito čišćenje svih zajedničkih predmeta prije upotrebe
- pravilno zatvaranje i pohranjivanje ostataka hrane
- označavanje proizvoda bez glutena kako bi se smanjio rizik od slučajnog konzumiranja hrane koja sadrži gluten
Prilikom objedovanja vani, ljudi trebaju obavijestiti konobare da im trebaju opcije bez glutena. Također mogu postaviti sljedeća pitanja kako bi smanjili rizik od unakrsnog kontakta:
- Postoji li zaseban prostor u kuhinji za pripremu hrane bez glutena?
- Koristi li objekt odvojeno posuđe i pribor za jelo bez glutena?
- Čisti li netko površine i posuđe prije pripreme hrane bez glutena?
- Postoji li posebna friteza za hranu bez glutena ili netko mijenja ulje?
Potrebno je pripaziti na gluten u drugim proizvodima
Osobe s celijakijom također trebaju izbjegavati skrivene izvore glutena, poput određenih lijekova i dodataka prehrani. Ako netko ima sumnje u sigurnost određenog proizvoda, može se obratiti liječniku ili ljekarniku za savjet.
Gluten se može nalaziti i u određenim proizvodima koje osoba koristi oko usta ili ih slučajno prenosi s ruku na usta. Primjeri takvih proizvoda uključuju:
- određene kozmetičke proizvode ili proizvode za njegu kože
- neke paste za zube i vodice za ispiranje usta