Native sadržaj Svaki zalogaj je važan 07. svibnja 2024.

Što trebate znati o bezglutenskim proizvodima?

Foto: Unsplash, Spar

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unatrag nekoliko godina, ponuda bezglutenskih proizvoda u trgovinama sve je bogatija i raznovrsnija pa se i ljudi koji ne smiju konzumirati gluten mogu počastiti pizzom, tjesteninom ili keksima, ali, što su zapravo ti proizvodi?

Kada vam liječnik kaže da morate na bezglutensku prehranu zbog dijagnoze celijakije, početak vašeg 'novog normalnog' nije lagan. Kako biste bili dobro, trebate zaboraviti pekarnice, pizzerije, fast food restorane, ali to ne znači da više nikad u životu nećete pojesti ukusnu pizzu. Na sreću, na tržištu je dovoljno zamjenskih gluten free proizvoda koji će vam omogućiti sve gušte, a da pritom ipak ostajete u sigurnoj zoni. A sigurno se pitate što je gluten free i kako nastaju takvi prehrambeni proizvodi i, dakako, jesu li sigurni. 

Kako se proizvode?

Ono što trebate znati je da je bezglutenska dijeta, u svojoj srži, medicinska dijeta. Imajući to na umu, proizvođači hrane moraju slijediti stroge procese za proizvodnju i pakiranje bezglutenskih proizvoda od početka do kraja. Odstranjivanje glutena iz žitarica koje sadržavaju gluten tehnološki je vrlo složeno. Zato je vrlo teško proizvesti hranu koja je u potpunosti bez glutena. Stoga čak i hrana koja je posebno prerađena s ciljem smanjenja sadržaja glutena može sadržavati manje količine ostatka glutena i zato se proizvodi koji sadrže manje od 20 mg/kg glutena mogu označiti oznakom „bez glutena“.

 | Author: SPAR Foto: SPAR SPAR free from Tjestenina Fusilli 500 g; SPAR free from Lasagne 250 g

Ova se oznaka može koristiti za hranu čiji sastojci prirodno ne sadrže gluten, kao i za hranu čiji su sastojci posebno prerađeni kako bi se u njima smanjila količina glutena, tako da u gotovom proizvodu bude manje od 20 mg/kg glutena. Uz oznaku „bez glutena“ proizvođač može dodatno navesti i sljedeće izjave: „prikladna za osobe intolerantne na gluten” ili „prikladna za osobe s celijakijom“, odnosno „posebno formulirana za osobe intolerantne na gluten” ili „posebno formulirana za osobe s celijakijom”.

 | Author: SPAR Foto: SPAR SPAR free from Zobene pahuljice, voće 400 g; SPAR free from Pecivo hamburger 125 g

Guštajte sigurno

Ova hrana proizvodi se s velikim oprezom - kako i ne bi - pa čak i sastojci koji su prirodno bezglutenski, poput zobenih pahuljica, zahtijevaju poseban proces, jer imaju preklapajuće sezone rasta s pšenicom, ječmom i raži te se siju i beru u isto doba godine. Tako da ako vidite oznaku gluten free, znajte da su poduzete sve mjere da je sadržaj glutena smanjen na dopuštenu razinu od 20 mg po kilogramu i manje te da se i vi, baš kao i svi drugi, možete počastiti pizzom, tjesteninom, keksima, kolačima, tortiljama i drugim finim zalogajima bez kojih nekad jednostavno ne možemo.  

 | Author: SPAR Foto: SPAR SPAR free from Mini krekeri, ružmarin i luk 125 g; SPAR free from Krekeri, sir 80 g

Nekad je to bilo puno teže. Ida Černohorski, potpredsjednica udruge CeliVita, kaže kako danas na našem tržištu postoji baš svaki zamjenski bezglutenski proizvod: "Situacija je jako poboljšana, unatrag nekoliko godina ponuda stalno raste i nastavlja rasti. Osobe s celijakijom danas mogu, zahvaljujući proizvodima poput SPAR free from uživati u svakom jelu što može pomoći 'normalizaciji' života. To je posebno važno za djecu i mlade".  

SPAR-ova linija SPAR free from sadrži bogat izbor proizvoda bez glutena  i laktoze namijenjenih osobama oboljelima od celijakije ili osobama intolerantnima na mliječne bjelančevine odnosno mliječni šećer. SPAR free from proizvodi razvijeni su uz podršku vodećih liječnika i prehrambenih stručnjaka iz Austrije te savjetnika tamošnjeg društva za celijakiju. U liniji je više od 60 proizvoda bez laktoze i/ili glutena. Među njima su kruh, müsli, keksi bez glutena, kao i mlijeko, vrhnje te maslac bez laktoze. Osim osnovnih prehrambenih namirnica, u liniji su i razne delicije - pudinzi, namazi, čokolade, voćni jogurti - kako se ničega ne biste morali odreći. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.