Native sadržaj Svaki zalogaj je važan 07. svibnja 2024.

Celijakija - uzroci, simptomi, faktori rizika i liječenje

Foto: unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Desetci tisuća ljudi u Hrvatskoj boluju od celijakije, a bolest je u porastu. Doznajte kako prepoznati često zbunjujuće simptome, tko je posebno ugrožen i kada potražiti pomoć

Celijakija je bolest uzrokovana imunološkom reakcijom na konzumiranje glutena. Gluten je protein koji se nalazi u namirnicama koje sadrže pšenicu, ječam ili raž. Ako imate celijakiju, konzumiranje glutena pokreće imunološki odgovor na proteinski gluten u vašem tankom crijevu. S vremenom, ova reakcija oštećuje stijenku tankog crijeva i sprječava apsorpciju hranjivih tvari, stanje koje se naziva malapsorpcija. Oštećenje crijeva često uzrokuje simptome poput proljeva, umora, gubitka težine, nadutosti ili anemije. Također može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne kontrolira ili liječi. Kod djece, malapsorpcija može utjecati na rast i razvoj, osim gastrointestinalnih simptoma. 

Od celijakije boluje oko 1 posto opće populacije što bi u Hrvatskoj bilo oko 40. 000 osoba. Međutim, zbog često nespecifičnih, a ponekad i odsutnih simptoma, mnogi oboljeli ostaju neprepoznati (procjenjuje se njih i do 80%), a do postavljanja dijagnoze može proći i po nekoliko godina. Neprepoznata i neliječena celijakija može dovesti do teških komplikacija, koje mogu biti benigne i maligne. 

Simptomi:

Simptomi kod odraslih
Simptomi celijakije mogu se jako razlikovati. Također, mogu biti različiti kod djece i odraslih. Probavni simptomi kod odraslih uključuju:
Proljev.
Umor.
Gubitak težine.
Nadutost i plinovi.
Bol u trbuhu.
Mučnina i povraćanje.
Zatvor.

Međutim, više od polovice odraslih osoba s celijakijom ima simptome koji nisu povezani s probavnim sustavom, uključujući:

Anemiju, obično zbog nedostatka željeza uzrokovanog smanjenom apsorpcijom željeza.
Gubitak gustoće kostiju, nazvan osteoporoza, ili omekšavanje kostiju, nazvano osteomalacija.
Svrbljiv, kožni osip (dermatitis herpetiformis).
Aftozne čireve u ustima.
Glavobolje i umor.
Oštećenje živčanog sustava, uključujući utrnulost i trnce u stopalima i rukama, moguće probleme s ravnotežom i kognitivno oštećenje.
Bol u zglobovima.
Smanjenu funkciju slezene, poznatu kao hiposplenizam.
Povišene razine jetrenih enzima.

 | Author:

Simptomi kod djece
Djeca s celijakijom vjerojatnije će imati probavne probleme, uključujući:
Mučninu i povraćanje.
Kronični proljev.
Nadutost trbuha.
Zatvor.
Plinove.
Blijede stolice neugodnog mirisa.

Također, nemogućnost apsorpcije hranjivih tvari može rezultirati:
Usporenim rastom dojenčeta.
Oštećenjem zubne cakline.
Gubitkom težine.
Anemijom.
Iritabilnošću.
Niskim rastom.
Odgođenom pubertetom.
Neurološkim simptomima, uključujući poremećaj deficita pažnje/hiperaktivnosti (ADHD), poteškoće u učenju, glavobolje i oslabljenu koordinaciju mišića.

Faktori rizika: 

Celijakija je češća kod osoba koje imaju:
Člana obitelji s celijakijom ili dermatitis herpetiformisom.
Dijabetes tipa 1.
Downov sindrom, Williamov sindrom ili Turnerov sindrom.
Autoimunu bolest štitnjače.
Mikroskopski kolitis.
Addisonovu bolest.

Liječenje:

Nema lijeka za celijakiju. Ali za većinu ljudi, pridržavanje stroge bezglutenske prehrane može pomoći u kontroli simptoma i pomoći crijevima da zacijele. Celijakija se često nasljeđuje u obitelji. Ako netko u vašoj obitelji ima ovaj problem, pitajte svog liječnika trebate li se testirati. Također pitajte o testiranju ako vi ili netko u vašoj obitelji ima faktor rizika za celijakiju, poput dijabetesa tipa 1.

Komplikacije

Neliječena celijakija može dovesti do:
Malnutricije. Do toga dolazi ako tanko crijevo ne može apsorbirati dovoljno hranjivih tvari. Malnutricija može dovesti do anemije i gubitka težine. Kod djece, malnutricija može uzrokovati usporavanje rasta i niski rast.
Osteomalacije. Kod djece, nedostatak apsorpcije kalcija i vitamina D može dovesti do omekšavanja kostiju, nazvanog osteomalacija, ili rahitis. Kod odraslih, to može dovesti do gubitka gustoće kostiju, nazvanog osteopenija ili osteoporoza.
Neplodnost i pobačaj. Nedostatak apsorpcije kalcija i vitamina D može doprinijeti reproduktivnim problemima.
Netolerancija laktoze. Oštećenje tankog crijeva može vam uzrokovati bol u trbuhu i proljev nakon konzumiranja mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu. Nakon što se vaše crijevo oporavi, možda ćete ponovno moći podnijeti mliječne proizvode.
Rak. Osobe s celijakijom koje ne pridržavaju bezglutenske prehranu imaju veći rizik od razvoja nekoliko oblika raka, uključujući limfom crijeva i rak tankog crijeva.
Stanja živčanog sustava. Neke osobe s celijakijom mogu razviti stanja poput napadaja ili bolesti živaca ruku i nogu, nazvane periferna neuropatija.

SPAR-ova linija SPAR free from sadrži bogat izbor proizvoda bez glutena  i laktoze namijenjenih osobama oboljelima od celijakije ili osobama intolerantnim na mliječne bjelančevine odnosno mliječni šećer. SPAR free from proizvodi razvijeni su uz podršku vodećih liječnika i prehrambenih stručnjaka iz Austrije te savjetnika tamošnjeg društva za celijakiju. U liniji je više od 60 proizvoda bez laktoze i/ili glutena. Među njima su kruh, müsli, keksi bez glutena, kao i mlijeko, vrhnje te maslac bez laktoze. Osim osnovnih prehrambenih namirnica, u liniji su i razne delicije - pudinzi, namazi, čokolade, voćni jogurti - kako se ničega ne biste morali odreći. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.