Hrana 04. ožujka 2013.

Mozak voli zdravo

Studenti_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su projekt ''Mozak voli zdravo'' s ciljem da se u suradnji sa Studentskim centrom u studentske restorane uvedu zdrave namirnice. Projekt je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Donosimo intervju s Ružicom Beljo Lučić, pomoćnicom ministra znanosti, obrazovanja i sporta, te rezultate ankete o prehrambenim navikama studenata

U četvrtak 7. ožujka održat će se i javna rasprava “Kako poboljšati prehranu u studentskim restoranima?“. Na raspravi će sudjelovati pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić, prorektorica za studente i nastavu, Blaženka Divjak te jedan od predstavnika Studentskog centra. Organizatori imaju potporu MZOS-a i Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, a dogovorili su i suradnju za izradu novih jelovnika.

Mladi su zaslužili podršku

ZK: S kojim ciljem ste odlučili podržati projekt "Mozak voli zdravo"?

Želim pokazati da mladi koji se aktivno zalažu za pozitivne promjene u društvu trebaju imati našu podršku. Cilj projekta da ukaže na potrebu zdravije prehrane mladih ljudi i promjenu jelovnika i načina pripreme hrane u restoranima studentske prehrane sigurno zavrjeđuje podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji skrbi na mnoge načine o standardu studenata.

ZK: Što mislite da bi se prvo trebalo promijeniti u studentskim restoranima, vezano za zdraviju prehranu?

Prije svega studentima treba osigurati zdrav kuhani obrok te im ponuditi više svježeg voća i povrća a manje konzerviranih i nezdravih namirnica. Nažalost još uvijek nemaju svi studenti mogućnost konzumirati kuhani obrok u blizini visokog učilišta na kojem studiraju te svim nadležnima za studentsku prehranu to treba biti jedan od prioritetnih ciljeva.

ZK: Je li objektivno očekivati da hrana u studentskim restoranima bude zdravija, s obzirom na cijenu obroka?

Cijena obroka ili namirnice nije presudna za činjenicu je li hrana zdrava ili ne. Izbor namirnica kao i način pripreme hrane mogu značajno pridonijeti lošem utjecaju hrane na zdravlje. Otvoreno je pitanje je li studentima zdravija hrana ukusna odnosno poželjna te jesu li studenti svjesni važnosti unosa zdravih obroka u organizam?

ZK: Što bi studenti mogli i trebali učiniti da dobiju zdraviju hranu u studentskim restoranima?

Od studenata se očekuju da pokažu svoju spremnost da se zdravije hrane te budu aktivni u procesima kreiranja jelovnika za subvencioniranu studentsku prehranu.

ZK: Što biste poručili studentima vezano za prehranu općenito?

Kod prehrane su jako važne dvije stvari - umjerenost i raznovrsnost. Prehrana ne smije biti nešto o čemu se ne razmišlja. Kao i mnogim drugim stvarima u životu za koje želite da budu kvalitetne tako i prehrani treba posvetiti odgovarajuće vrijeme. Za kvalitetnu i zdravu prehranu svatko treba napraviti plan kojega se treba pridržavati, od izbora namirnica koje su nam na raspolaganju do planiranja vremena.

Rezultate ankete pročitaj na sljedećoj strani.

Rezultati ankete

 

Anketu je ispunilo 1991 ispitanika, studenata Sveučilišta u Zagrebu, a rezultati su pokazali da 44 posto studenata svakodnevno jede u studentskoj menzi, dok samo 6 posto studenata nikada ne jede u menzi. Studenti u menzi najčešće jedu ručak, njih 74 posto. Za objed najviše biraju meso 23 posto, a 38 posto studenata uz obrok pije vodu, dok svega 3 posto studenata uz obrok pije nesubvencionirana pića.

Za 56 posto studenata menza je glavno mjesto gdje se hrane, čak 84 posto studenata smatra da otkad se hrane u studentskoj menzu jedu lošije nego prije. Šezdeset posto studenata je izjavilo da paze na zdravu prehranu, 19 posto da ne paze, a 21 posto ih ne razmišlja o tome. Petnaest posto studenata smatra da je hrana u menzama kvalitetna, a 69 posto da nije kvalitetna. Šezdeset posto studenata je spremno za 20 posto platiti veću cijenu za kvalitetniji obrok u menzi, za 50 posto skuplji, ali zdraviji obrok je 18 post studenata, 17 posto studenata nije spremno za bilo kakvo poskupljenje, a njih 5 posto izdvojilo bi i 100 posto veći iznos za zdraviji obrok.

Kako je počela inicijativa "Mozak voli zdravo", pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.