Hrana Hrana kao lijek 02. srpnja 2016.

Maslinovo ulje i crveno voće - saveznici protiv alergija na sunce

Masline.Jpg-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najvažniji čimbenik u prevencije alergijskih reakcija na sunce jest odgovorno izlaganje suncu, odnosno izbjegavanje sunčevog zračenja kada je UV-indeks visok, u razdoblju od 11-17 sati. No, prehrana prije i nakon sunčanja može pridonijeti prevenciji.

Narančasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji potiču pigmentaciju i ujedno posjeduju antioksidativno djelovanje. Ljetna prehrana treba biti bogata visokovrijednim masnoćama, posebice maslinovim uljem te proteinima poput onih iz mliječnih proizvoda, ribe, jaja i mahunarki. Općenito, preporučuje se mediteranska prehrana u svrhu zaštite od brojnih bolesti i tegoba današnjice, pa tako i alergijskih reakcija.

Dodaci prehrani koji su korisni za boravak na suncu

Uzimanje astaksantina pokazalo se korisnim u prevenciji alergijskih reakcija povezanih sa sunčevim zračenjem. Dodaci prehrani iznimno su korisna pomoć za pripremu kože za sunčevo zračenje i zaštitu od štetnih utjecaja.
 
Mnoge tvari podrijetlom iz hrane teško je unijeti u količinama koje imaju zaštitni učinak. Najbolji primjer su karotenoidni pigmenti astaksantin i lutein, koje nalazimo u ograničenom broju namirnica. Osim astaksantina i drugih prirodnih karotenoida, preporučuje se i uzimanje tvari s antioksidativnim učinkom kao što su vitamin E i selen te koenzim Q10.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.