Hrana Analizirali smo 23. travnja 2023.

Maslačak: Ljekovita svojstva i recepti za pripremu

Foto: shutterstock Salata od maslačka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Travari smatraju da maslačak ima brojna ljekovita svojstva, a znanstvenici te teze još istražuju. U članku pišemo kada se bere i zašto se koristi maslačak, koja su njegova ljekovita svojstva. Donosimo recepte za čaj, sok i sirup od maslačka, salatu od maslačka i otkrivamo kako pripremiti pohane cvjetove maslačka.

Maslačak je korovska višegodišnja biljka iz roda Taraxacum iz obitelji Asteraceae, porijeklom iz Euroazije, ali rasprostranjena je u krajevima s umjerenom i hladnom klimom. Raste na livadama, parkovima, uz putove, ali uspijeva i u visokim planinama te mu se izgled mijenja ovisno o staništu. Najpoznatija vrsta je T. officinale. Cvate od travnja do listopada. Nakon cvjetanja pojavljuje se sjeme, poredano kao zračna lopta, s mnogo sjemenki koje se šire pomoću vjetra.

Za što se koristi maslačak?

Travari smatraju da su svi dijelovi biljke maslačka upotrebljivi i ljekoviti, dok farmaceuti ne dijele njihovo mišljenje i tvrde da je ljekovit samo korijen maslačka. Maslačak se koristi za sok, čaj, salatu te za jela od riže i tjestenine. Od maslačka se rade sirupi, rakije, džemovi i ljekovite tinkture. Prženi korijen može poslužiti kao alternativa kavi. Maslačak sadrži visoke količine vitamina A i C, magnezij, željezo, kalij, natrij, fosfor. U narodnoj medicini koristi se kao dijuretik jer potiče rad bubrega. Smatra se da umiruje želudac, čisti jetru i smanjuje kolesterol. U obliku sirupa koristi se protiv kašlja, a korijen se koristi protiv zatvora. Kao dodatak prehrani koristi se za smanjenje šećera u krvi.

Kada se bere maslačak

Cvjetovi maslačka beru su travnju i svibnju za suhog i sunčanog vremena oko podneva kad su potpuno otvoreni. Koriste se svježi ili se od njih pravi sirup, sok, džem, vino i rakija. Suše se za čaj.

Listovi se beru prije cvjetanja maslačka u ožujku i travnju. Koriste se svježi ili se suše za čaj. Prije stavljanja na sušenje trebaju se razdvojiti iz rozete svaki za sebe.

Korijen maslačka za sok i salatu vadi se u rano proljeće ili kasno ljeto Korijen maslačka za sušenje vadi se u listopadu i to oštrim nožićem, tako da se ne zareže korijen. Iskopani korijen se očisti od zemlje i opere i stavi sušiti na toplo, sjenovito i prozračno mjesto. Korijen je prije cvjetanja slatkastog okusa, a nakon cvjetanja gorak. Dobro osušeni korijen je jako smežuran, sivo bijele boje, a kad se prereže u sredini je žut.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prilikom branja maslačka treba ponijeti nož i paziti da se ne ošteti korijen biljke kako ne bi iscurili ljekoviti sokovi

Maslačak ljekovita svojstva

Antioksidant. Antioksidansi neutraliziraju štetan učinak slobodnih radikala. Tijelo prirodno proizvodi slobodne radikale koji su odgovorni za starenje ili progresiju određenih bolesti. Maslačak sadrži beta-karoten, antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja, što su pokazala i istraživanja.Cvijet maslačka također je pun polifenola, koji su još jedna vrsta antioksidansa.

Smanjuje kolesterol? Maslačak sadrži bioaktivne spojeve koji mogu pomoći u snižavanju kolesterola kod ljudi. Studija iz iz 2010. godine ispitivala je učinke konzumacije maslačka kod kunića. Rezultati su pokazali da korijen i list maslačka mogu pomoći u snižavanju kolesterola kod životinja na prehrani s visokim kolesterolom. Drugo istraživanje na miševima pokazalo je da konzumacija maslačka smanjuje ukupni kolesterol i razinu masti u jetri. Istraživači su zaključili da bi maslačak jednog dana mogao pomoći u liječenju nealkoholne bolesti masne jetre povezane s pretilošću. Međutim, potrebno je testiranje na ljudima kako bi se utvrdilo koliko bi maslačak mogao biti učinkovit za snižavanje kolesterola.

Regulira šećer u krvi? Postoje neki dokazi koji upućuju na to da maslačak sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi. Skupina istraživača 2016. godine ponudila je stanovite dokaze da antihiperglikemijska, antioksidativna i protuupalna svojstva maslačka mogu pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se iznijele bilo kakve konačne tvrdnje.

Smanjuje upale? Neka istraživanja pokazuju da ekstrakti i spojevi maslačka mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. U studiji iz 2014. istraživači su otkrili da kemikalije prisutne u maslačku imaju neke pozitivne učinke na smanjenje upalnih odgovora. Studiju su proveli na stanicama, a ne na ljudskim sudionicima, što znači da je potrebno više studija kako bi se zaključilo da maslačak smanjuje upale u ljudskom tijelu.

Snižava krvni tlak? Malo je istraživanja koja podržavaju upotrebu maslačka za snižavanje krvnog tlaka. Međutim, maslačak je dobar izvor kalija. Postoje klinički dokazi koji pokazuju da kalij može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Na primjer, istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su uzimali dodatke kalija zabilježili smanjenje krvnog tlaka, osobito ako su već imali visoki krvni tlak.

Pomaže u mršavljenju? Neki istraživači smatraju da bi maslačak mogao biti koristan za mršavljenje. Mišljenje temelje na sposobnosti biljke da poboljša metabolizam ugljikohidrata i smanji apsorpciju masti. Mala studija na miševima otkrila je da klorogenska kiselina, kemikalija prisutna u maslačku, može pomoći u mršavljenju. Međutim, nedostaje još dokaza kako bi ova tvrdnja bila potkrijepljena.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Korijen maslačka smatra se ljekovitim

 

Smanjuje rizik od raka? Neka ograničena, ali pozitivna istraživanja pokazala su da maslačak može pomoći u smanjenju rasta određenih vrsta raka. Do sada su studije proučavale utjecaj maslačka na rast raka u epruvetama i otkrile da može pomoći u usporavanju rasta raka debelog crijeva, raka gušterače i raka jetre. Jedna studija koja je ispitivala rast raka u epruveti utvrdila je da ekstrakt maslačka može pomoći u smanjenju rasta raka jetre. Međutim, kao i kod drugih potencijalnih prednosti, potrebno je više istraživanja kako bi se pokazalo koliko maslačak može biti učinkovit kao dio liječenja raka.

Jača imunološki sustav? Sve je više dokaza koji upućuju na to da maslačak može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Istraživači su otkrili da maslačak pokazuje i antivirusna i antibakterijska svojstva. Studija iz 2014. godine otkrila je da maslačak pomaže u ograničavanju rasta hepatitisa B u ljudskim i životinjskim stanicama u epruvetama. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdio utjecaj maslačka na imunološki sustav.

Održava zdravlje kože? Neka istraživanja pokazuju da maslačak može pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca. Ultraljubičasto (UV) svjetlo uzrokuje znatna oštećenja kože i doprinosi starenju kože. Studija iz 2015. godine o stanicama kože u epruveti pokazala je da maslačak može smanjiti utjecaj jedne vrste štetnog UV svjetla. Zaštita kože od UV oštećenja može pomoći osobi da dulje izgleda mlađe. Za provjeru ovih rezultata potrebna su istraživanja na ljudima.

Čaj od maslačka

Preporučuje protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i pretilosti.

Sastojci:

  • dvije žlice korijena maslačka
  • 250 ml vrele vode

Priprema: Korijen maslačka prelijte vodom i ostavite da odstoji 10 minuta te potom procijedite. Popijte po jednu šalicu ujutro i navečer, najbolje pola sata prije jela.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Maslačak sadrži obilje vitamina

Sok od maslačka

Svježi sok smatra se korisnim protiv proljetnog umora, potiče izlučivanje tekućine te olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.

Sastojci:

  • Tri šake maslačkova lista
  • 50 ml vode

Priprema: Sastojke stavite u blender i procijedite. Gotov sok čuvajtevu hladnjaku i uzimajte tri puta dnevno po žlicu.

Sirup od maslačka

U video pogledajte kako napraviti sirup od maslačka.

Maslačak recepti

Maslačkova salata po receptu Tončike Cukrov iz Makronove

Sastojci:

  • 50 gr salate od maslačka (potočarka, rikola)
  • 10-ak cvjetova maslačka
  • 2 mlada luka (narezana na kolutiće)
  • 2/3 šalice rotkvica (narezana na kolutove)
  • 100 gr dimljenog tofua (narezan na kockice)
  • 70 gr tofua (blanširan, drobljen vilicom)

Sastojci za dresing:

  • žlica ulja (tamno sezamovo hladno prešano)
  • 2 žlice limunova soka
  • sol

Priprema: Sastojke u salati pomiješati. Prije posluživanja preliti dresingom.

Pohani cvjetovi maslačka

Sastojci:

  • 2 šalice cvjetova maslačka
  • 1/3 šalice mlijeka
  • prašak za pecivo
  • 1/3 šalice kukuruznog brašna
  • jaje
  • malo soli
  • ulje
     

Priprema: Pomiješajte suhe sastojke i potom dodajte jaje i zamutite u jednoličnu smjesu. Na tavi zagrijte ulje. Umočite cvjetove maslačka u smjesu i pržite na vrelom ulju kratko s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Pohane cvjetove odložite na papirnati ubrus kako bi upili višak masnoće.

Džem od maslačka

Sastojci:

  • 300 do 400 svježe ubranih cvjetnih glavica maslačka
  • voda
  • 2 limuna sitno narezna (može i s korom, ako je limun organski)
  • 2 naranče sitno narezane (može i s korom, ako je narandža organska)
  • čajna žlica limunske kiseline u prahu
  • kilogram smeđeg šećera

Priprema: Preliti cvjetove hladnom vodom i ostaviti da odstoje 24 sata. Procijediti te cvjetove zaliti s pola litre tople prokuhane vode. Dodati limun, naranču i limunsku kiselinu. Kuhati oko pet minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Kada džem dobije boju meda, maknuti ga s vatre, pustiti da se ohladi potom procijediti preko gaze. Zatim ga kuhati još dvije minute i ulijte u čiste staklenke.

Smoothie za mršavljenje od maslačka

Sastojci:

  • banana
  • 300 ml vode
  • 100 g šumskog voća (svježe ili smrznuto)
  • 100 g listova maslačka
  • čajna žlica meda

Priprema: Izblendati i odmah popiti.

Korijen maslačka kao zamjena za kavu

Radi se od korijena maslačka. Korijen dobro operite, izrežite i ispecite u pećnici. Na kraju ga sameljite u mlincu za kavu i skuhajte na isti način kao što kuhate kavu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.