Hrana 12. prosinca 2016.

Mali svakodnevni trikovi za zdraviju prehranu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biraj zdravu hranu često čujemo, još češće odlučimo, a u praksi najčešće ignoriramo. Kad smo gladni i ugledamo čokoladu ili nam zamiriše pizza, jednostavno se ne možemo suzdržati.

A najveća je ironija ta da kad smo gladni, i najzdravija hrana jednako je ukusna kao i nezdrava, samo kad bismo je imali strpljenja i snage odabrati. Srećom, postoje jednostavni trikovi koji vam mogu pomoći da jedete zdravije. 

Nedjeljno kuhanje

Odlazak na tržnicu vikendom hrvatski je ritual. Kuhanje nedjeljnog ručka također. No, tradiciju možete obrnuti. Kuhajte obiteljski ručak subotom, nedjeljom se počastite ručkom vani, a nekoliko sati odvojite za pripremu zdrave hrane za tjedan. Ispecite cijelo pile, 'rastrančirajte' ga, usitnite i pomiješajte s povrćem, odvojite u kutije i imat ćete gotov ručak za cijeli tjedan. Skuhajte šest jaja i imat ćete doručak za pola tjedna. Operite povrće, isjeckajte ga i pospremite u plastične posude - izdržat će cijeli tjedan. Ideja je puno, a kad sve to uđe u naviku, ovakvo planiranje neće vam oduzimati puno vremena.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Sezonske namirnice koje pospješuju ubrzanje metabolizma i gubitak težine.

U torbi nosite vrećicu kikirikija

Osim kikirikija, uz sebe uvijek možeš nositi neke od omiljenih orašastih plodova. Kalorični su, pa stoga nezasluženo na lošem glasu, no njihove su masne kiseline izrazito zdrave, a i zasitne. Budete li ih kupovali pri svakom odlasku u nabavku, pojest ćete ih više. Nabavite sasvim male vrećice, pripremite ih dovoljno za cijeli tjedan i nosite posvuda kao zaštitu od gladi i oružje protiv prejedanja.

Doručak pun proteina

Jaja sa šunkom, kobasice - i sve ono što Englezi jedu ujutro, a mi se čudimo. Opskrbite se proteinima ujutro da biste bili manje gladni tijekom dana, pa će vam se smanjiti i unos ukupnih dnevnih kalorija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ponesite ručak sa sobom

Tako ćete ne samo uštedjeti novac nego i lakše kontrolirati što jedete. Kad ručate vani, ovisite o tome što restoran, dućan ili pekarnica nude. Ponesete li svoju hranu sa sobom, točno znate što ćete jesti.

Preskočite prilog

Nositi ručak svaki dan na posao zna biti dosadno, ponekad baš poželimo jesti vani. No, porcije znaju biti velike, a samokontrola nadljudski napor. Trik je u preskakanju priloga, najčešće prženog krumpira. A kad već preskačete prilog, preskočite i gazirano piće puno šećera.

Voće kao popodnevni boost

Ona zadnja dva sata na poslu najveći su izazov. Mozak je već pun informacija, mrzimo cijeli svijet, sanjamo čokoladu. I posežemo za kavom s puno šećera kako ne bismo zaspali za stolom. Umjesto toga, pojedite najdraže voće i razbudite sva osjetila. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ugljikohidrati za večeru

Dobre masti i umjerena količina ugljikohidrata za večeru opustit će vas, omogućiti vam zadovoljstvo osjećaja sitosti, a i lakše ćete zaspati i ljepše spavati.

Saznaj zašto Sensia može biti jedan od trikova za zdraviju prehranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.