Hrana Hrana kao lijek 05. siječnja 2023.

Majčina dušica: Razrjeđuje sluz i pomaže kod iskašljavanja

Foto: shutterstock Timijan ili prava majčina dušica djeluje kod kašlja (ekspektorans) , utječe na bronhije tako što ih širi (bronhospazmolitik) i sprječava razvoj bakterija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Timijan ili majčina dušica je mediteranska biljka koja se koristi u prehrani, medicini i za ukras. Donosimo kako pripremiti čaj od majčine dušice, otkrivamo njezina ljekovita svojstva, ali i moguće nuspojave te u kojim jelima je najprikladnija kao začin

Majčina dušica je biljka poznata po latinskom nazivu Thymus vulgaris, koja na hrvatskom jeziku nosi razne nazive, uključujući majčina dušica, bukovica, vrisak, materka, čabrac ili divlji bosiljak. Majčina dušica je biljka nekih članova roda Thymus aromatičnog višegodišnjeg zimzelenog bilja iz porodice metvice Lamiaceae. Timijan je srodnik origana iz roda Origanum, a obje biljke su uglavnom autohtone u mediteranskoj regiji.

Gdje raste majčina dušica

Majčina dušica raste kao grm s tamnoružičastim cvjetovima na stjenovitom terenu s puno sunca. Često se može naći na rubovima šuma i livada koje primaju puno sunčeve svjetlosti. Vjeruje se da potječe s Mediterana, a često se koristi u kuhinjama s ovih prostora, koje karakterizira toplija klima, što uključuje i hrvatsko primorje.

Vrtlari često sade timijan uz biljke osjetljive na insekte, jer timijan svojim jedinstvenim mirisom odbija štetnike. Njegov miris rezultat je eteričnih ulja koja se nalaze u listovima i cvjetovima biljke. Ta ulja iz biljke se u tradicionalnoj medicini koriste za liječenje raznih bolesti dišnog sustava, glavobolje i želučanih tegoba, a mogu se koristiti i kao sedativ. Cvjetovi se beru od kasnog proljeća do rane jeseni i suše se u hladu.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Majčina dušica raste kao grm s tamnoružičastim cvjetovima na stjenovitom terenu s puno sunca

Majčina dušica ljekovitost

Dr. Katja Galle Toplak u svojoj knjizi "Domaće ljekovito bilje", objavljenoj u izdanju Mozaik knjige objasnila je kako djeluje i kod kojih se tegoba koristi majčina dušica: "Timijan ili prava majčina dušica djeluje kod kašlja (ekspektorans) , utječe na bronhije tako što ih širi (bronhospazmolitik) i sprječava razvoj svih bakterija. Razrjeđuje sluz (sekretolitik) i pomaže kod iskašljavanja (sekretomotorik). Timol koji izlučujemo preko pluća, u dišnim, probavnim i mokraćnim organima  također utječe antiseptički i antibakterijski.

Timijan se s velikim uspjehom koristi kod kašlja, bronhitisa i hripavca. Kod bolesti crijeva i želuca poboljšava probavu i otpušta vjetrove, zato se često upotrebljava kao začin. Potiče izlučivanje urina (diuretik). Hlapivo ulje timijana ili timol čest su sastavni dio krema i pripravaka z a utrljavanje u kožu kod bolova mišića i zglobova. Kupelji s timijanom umiruju grčeve bronhija pa se koriste kod kroničnog i akutnog bronhitisa".

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Timijan je siguran kada se konzumira u normalnim količinama kao čaj ili začin. Također je siguran i kada se koristi kao lijek u kraćem periodu
 

Majčina dušica nuspojave

Timijan je siguran kada se konzumira u normalnim količinama kao čaj ili začin. Također je siguran i kada se koristi kao lijek u kraćem periodu. "Biljni pripravci u obliku krema i ulja nikada se ne nanose kod akutnih kožnih oboljenja i većih oštećenja kože, teških bolesti s vrućicom, infekcijskih bolesti te kod visokog krvnog tlaka i insuficijencije srca. Bolesnici s bolešću štitnjače osjetljivi su na timol", navodi Galle Toplak.

"Osobe alergične na origano ili druge vrste Lamiaceae također mogu biti alergične na timijan. Timijan može usporiti zgrušavanje krvi. Uzimanje timijana može povećati rizik od krvarenja, osobito ako se koristi u velikim količinama. Majčina dušica može djelovati poput estrogena u tijelu te je treba uzimati s oprezom kod stanja osjetljivih na hormone kao što su rak dojke, rak maternice, rak jajnika, endometrioza ili fibroida maternice. Ako imate bilo koje stanje koje bi se moglo pogoršati izlaganjem estrogenu, nemojte koristiti timijan. Timijan može usporiti zgrušavanje krvi pa postoji zabrinutost da bi mogao povećati rizik od dodatnog krvarenja tijekom i nakon operacije. Prestanite koristiti timijan najmanje dva tjedna prije zakazane operacije", navodi Rxlist.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Čaj od majčine dušice osim za dišne putove pokazo se jako dobrim i kod probavnih tegoba

Čaj od majčine dušice

Suhi listovi majčine dušice mogu se koristiti za pripremu čaja jednostavnim prelivanjem vrućom vodom. Čajnu žlicu čaja preliti s vrućom vodom i pustiti da odstoji prekriven tri do pet minuta. Na dan se piju po dvije do tri šalice čaja. Kada se koristi svježa majčina dušica količinu za čaj treba prepoloviti.


Istraživanja su pokazala da flavonoidi majčine dušice metilkavikol i timol imaju blagotvoran učinak na opuštanje mišića. Zato se ova biljka često upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva u liječenju probavnih smetnji poput nadutosti, usporene probave, grčeva u želucu i slabog izlučivanja žuči

Čaj za probavu

  • Staviti dva grama osušene majčine dušice u šalicu kipuće vode.
  • Pokriti i ostavi da odstoji oko pet minuta.
  • Piti tri šalice na dan protiv usporene probave, nesanice, povraćanja, želučanog čira i kašlja.

Oblozi za mišiće

  • Namočiti gazu u vrući čaj od majčine dušice, lagano ocijedi i staviti oblog na bolno mjesto.
  • Oblog pokriti vunenom tkaninom i ostaviti da djeluje od 15 do 20 minuta.
  • Postupak ponoviti dva do tri puta na dan kod grčeva i bolova u mišićima.

Protiv crijevnih i želučanih grčeva

  • Crijevni i želučani grčevi bit će umireni ili otklonjeni, ako se na želudac i trbuh polože što je moguće topliji i vlažniji oblozi, a istodobno treba piti od jedne do dvije šalice čaja od majčine dušice, nezaslađenog i u gutljajima.
 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kada je svjež, timijan se obično koristi za kuhanje jer hrani daje specifičnu gorčinu i jedinstvenu aromu

Majčina dušica kao začin

Kada je svjež, timijan se obično koristi za kuhanje jer hrani daje specifičnu gorčinu i jedinstvenu aromu. Budući da je aroma jako intenzivna, majčina dušica dodaje se postupno i u malim količinama kako ne bi nadjačala ostale sastojke, već ih nadopunila. Kao i većinu začinskog bilja, majčinu dušicu treba dodati na samom kraju pripreme jela kako bi se sačuvala njegova svojstva. Majčina dušica dobro se slaže s drugim začinskim biljem, poput peršina, mažurana ili lovora, vrlo je čest začin za krumpire i umake koji se poslužuju uz tjesteninu, a može biti i izvrstan začin za svježe salate.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.