Banana sadrži mnogo esencijalnoga vitamina B6 – koji pomaže u održavanju zdravlja organa, a osim toga bogata je i kalijem. Blaga aroma i kremasta struktura banane prirodno se slaže sa snažnijim okusom marelice, koja je dobar izvor vitamina A i antioksidansa likopena
Donosimo ti recept za voćni smoothie od banane i marelice iz knjige ''Ojačajte svoji imunosni sustav'', autorice Ellen Brown, u izdanju Veblea.
Sastojci:
- 1½ šalice (355 ml) ohlađena nektara od marelice
- 3 svježe marelice, bez koštice i izrezane na kockice
- 55 g sušenih marelica narezanih na kockice
- ¼ šalice (32 g) proteinskoga praška na bazi sirutke
- 2 jušne žlice (30 g) pčelinjega peluda
- 2 šalice (300 g) zamrznutih ploška banane
- 4 sušene marelice za ukras (po želji)
Priprema
Izmiješaj nektar od marelice, svježe marelice, sušene marelice, proteinski prašak na bazi sirutke i pčelinji pelud u miješalici ili u sokovniku. Miješaj na velikoj brzini 45 sekundi ili dok mješavina ne postane kašasta (pire) i glatka. Dodaj ploškice banane i opet miješaj na velikoj brzini dok mješavina ne postane glatka. Posluži odmah, prethodno, po želji, ukrasivši sušenim marelicama.
Dobivena količina: Četiri obroka (porcije) veličine jedne čaše.
Nutricijska analiza: Svaki obrok (čaša) ima 227 kalorija, 1 g ukupnih masnoća, 0,5 g zasićenih masnoća, 4 g bjelančevina, 55 g ugljikohidrata, 5 g dijetnih vlakana, 0 mg kolesterola.
Naputak: Čak jako zelene banane mogu savršeno dozrijeti za tri dana. Stavi ih u smeđu papirnatu vrećicu zajedno s nekoliko jabuka i ostavi na sobnoj temperaturi. Jabuke otpuštaju plin koji ubrzava zrenje banana.