Vrt se puni zrelim plodovima jabuka, krušaka, marelica i šljiva. Šetnja tako lijepim okružjem ne može završiti, a da se barem neki plodovi ne uberu, ali uvijek imam dvojbu hoće li to voće krasiti neki lagani ljetni desert ili pak upotpuniti slano jelo osvježavajući i nadopunjavajući njegov okus
Ovaj put 'prevagnula' je slana kombinacija, veoma lagana i jednostavna. Iako je sve teže pronaći domaću salatu zbog nepovoljnih vrućina koje su uništile uloženi trud mnogih, u bakinom vrtu uvijek se pronađe poneka sorta koja je spašena. Kako bih iskoristila preostalu salatu, napravila sam slatko-slanu kombinaciju voća i salate.
Sastojci:
- 1 glavica salate
- 4 lista cikle
- 3 marelice
- 3 šljive
- 1 jabuka
- 1 kruška
- 3 žlice meda
- 3 žlice maslinova ulja
- 1/2 paketića tofua (običnog)
- 1 žlica aceta balsamica
- 1 žlica svježeg timijana
Priprema:
- Očisti salatu i potopi je u zdjeli vode.
- Nareži voće na polovice i četvrtine te pomiješaj s medom i 2 žlice maslinova ulja.
- Tofu nareži na kockice i stavi marinirati u mješavinu aceta balsamica, 1 žlice maslinova ulja i timijana.
- Ostavi pola sata da se sastojci mariniraju
- Na grill-tavi ili na roštilju popeci voće s prerezane strane, ali pazi da ti ne zagore jer onda umjesto osvježavajućeg ljetnog okusa, dobiješ gorak okus. Ostavi voće da se ohladi, umak ohladi za preljev.
- Tofu peci na tavici 5 minuta te ostavi sa strane.
- Salatu ocijedi te na njoj posluži grillano voće i tofu. Pospi s malo svježeg timijana.
Uživaj i dobar tek!
Ako želiš doznati više o Kristini i njezinoj zdravoj kuhinji klikni ovdje.