Kupina je svakim svojim dijelom (korijen, list, cvijet i plod) ljekovita i zauzima jako važno mjesto u prehrani i prevenciji brojnih bolesti: anemije, srčanih bolesti, tumora, a koristi se i za jačanje imuniteta.
Bogata je organskim željezom, antioksidansima (vitamin C i betakaroten), kao i fenolnim spojevima koji u velikoj mjeri sprječavaju pojavu ateroskleroze i srčanožilnih bolesti, kao što su infarkt miokarda. Zbog visokog sadržaja kalija, a niskog sadržaja natrija, kupina je dobra za reguliranje hipertenzije, a zbog niskog sadržaja ugljikohidrata blagotvorna je za dijabetičare.
Sladoled od banana i kupina
Sastojci (za 2 osobe):
- 6 banana (prethodno nasjeckanih i zamrznutih)
- 2 žlice kupina
Priprema: Ubaci banane i kupine u blender i samelji ih. Kada smjesa postane ujednačena i kremasta, prebaci je u posudu za sladoled. Konzumiraj odmah po zamrzavanju.