Hrana Analizirali smo 15. veljače 2019.

Kombinacije hrane od kojih bi ti moglo biti jako loše, ali vjerojatno neće

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su pojedinačne namirnice zdrave, postoje određene kombinacije koje se smatraju opasnim za zdravlje. Većina tih kombinacija hrane se izbjegava u određenim kulturama kao rezultat praznovjerja ili vjerovanja u praksu Ayurvede.

Ayurveda je oblik drevne medicine koja se oslanja na promatranje, ona također uključuje mnogo nemjerljivih koncepata u vezi s energijom i duhom, a moderna znanost to općenito ne podržava. Neke kombinacije hrane mogu izazvati probavne smetnje kod nekih ljudi, ali gotovo svaki čovjek je osjetljiv na određene stvari. Ovih šest kombinacija namirnica mogle bi izazvati teškoće ljudima s osjetljivim želucem.

Mlijeko i limun

Nakon ranog djetinjstva neki ljudi imaju problema s probavom mlijeka. Kada se limun doda u toplo mlijeko, mlijeko se zgusne. To se događa zato što se protein u mlijeku koji se zove kazein taloži kada kiselina iz limunova soka poveća kiselost mlijeka. To je rezultat.

Međutim, proces zgrušavanja događa se nevjerojatno polako kada se limun dodaje hladnom mlijeku. Zato možemo uživati u hrani kao što je sladoled od limuna i pita od kreme od limuna. Osim toga, kiselo mlijeko nije nužno loše, ali kada se ukiseli zato jer se pokvarilo, svakako se drži podalje. No, mlijeko se često namjerno zgušnjava u procesu proizvodnje sira i jogurta.

Trebaš li ga zato izbjegavati? Preskoči proizvode s mlijekom i limunom samo ako ti neki od pojedinačnih sastojaka smeta ili ako se mlijeko zgusne zbog kvarenja.

Možda te zanima... Otkrivamo kako izgleda ayurvedski dijagnostički postupak i koje poremećaje detektira Zdravlje

Menta i gazirana pića

Prema pričama miješanje mente s gaziranim pićima stvara smrtonosnu dozu cijanida. Po društvenim mrežama širile su se priče o tome s ciljem spašavanja života. Međutim, osnovna tvrdnja je potpuna besmislica. Vjerojatno si svjesna da menta i soda stvaraju fantastičnu kemijsku reakciju, pretražite neke YouTube video zapise eksperimenta Mentos & Coke. Ali nema cijanida. Nitko nikada nije umro tako što je zajedno konzumirao metvicu i gazirana pića. Najgore što možeš očekivati je puno podrigivanja, možda povraćanja i bol u trbuhu.

Treba li izbjegavati ovu kombinaciju? To može biti zabavan znanstveni eksperiment, ali može uzrokovati neugodnost. Ako na tržištu postoje gotova gazirana pića s okusom mentola ona su sigurna za upotrebu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Voće u kombinaciji s bilo kojom drugom hranom

Teorija koja stoji iza ovog vjerovanja je da se voće brzo i lako probavlja, pa kada se jede nakon ili s namirnicama koje se sporije probavljaju ono fermentira u želucu. Međutim, šećeri se brzo probavljaju, ali vlakna iz voća usporava apsorpciju tog šećera u krvotok što je dobra stvar koja pomaže u sprječavanju naglih skokova i padova šećera u krvi. Konzumiranje voća s drugom hranom može usporiti probavu, ali je ne zaustavlja. Osim toga kiseli okoliš želuca onemogućava fermentaciju.  

Treba li to izbjeći? Apsolutno ne. Voće je izvrstan dodatak raznim vrstama hrane, od žitarica i kruha do bjelančevina i salata.

Možda te zanima... Ayurvedski savjeti: Kombinacije hrane koje stvaraju otrove u tijelu Hrana

Banane i mlijeko / voće i jogurt

Nastavljajući negativno izvještavanje o voću, Ayurveda kaže da kombinacija banana i mlijeka "zbunjuje" probavni sustav, uzrokujući oslobađanje toksina. Ako se hrana u želucu i crijevima raspada jer nije učinkovito probavljena, tijelo iz nje ne apsorbira ni sve hranjive tvari. Prema ajurvedi, plinovi koji nastaju pri fermentaciji šećera i raspadanju hrane nerijetko su toksični te mogu uzrokovati umor, razdražljivost, glavobolje, zadah, konstipaciju, upale, a s vremenom i kolitis te visok krvni tlak.

Treba li izbjegavati ove kombinacije? Ako si osjetljiva na pojedine namirnice i ako primijetiš da ti štete probavi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tofu i špinat

Upozorenje protiv jedenja tofua i špinata zajedno govori da će se kalcij u tofuu vezati s oksalnom kiselinom u špinatu i uzrokovati bubrežne kamence oksalata kalcija. Ali ako je to istina, zašto se upozorenje ne odnosi na sve kombinacije hrane koje sadrže ili kalcij (bademe, brokula, mliječni proizvodi, kelj) ili oksalnu kiselinu (repe, rabarbara, endivija, kelj)? Primjećuješ da se kelj pojavljuje na oba popisa, a nutricionisti ga svesrdno preporučuju. Istina je da dok kalcij i oksalna kiselina čine vezu, kalcij je potreban kako bi se omogućilo da oksalat izađe iz tijela. Ova kombinacija ne izaziva retenciju (zadržavanje mokraće zbog mehaničkih zapreka kamenca, tumora prostate i sl.) i stoga se ova kombinacija ne može okrivit za stvaranje bubrežnih kamenaca. Međutim, ako postoji sklonost prema nakupljanju kamenaca, liječnik može preporučiti smanjen unos hrane bogate oksalatima.

Treba li izbjegavati ovu kombinaciju? Zapravo, jedenje hrane bogate kalcijem zajedno s hranom koja sadrži oksalnu kiselinu ili oksalat može zapravo smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca. Međutim, treba izbjegavati unos kalcija kroz dodatke prehrani jer u tom slučaju (ako se radi o visokim dozama) može doći do formiranja kamenca.

Standardni savjet za zdravu i uravnoteženu prehranu je unos različitih namirnica u umjerenim količinama. Najbolje je pratiti koje ti namirnice odgovaraju i u kojoj kombinaciji, a koje ne. Ako ne podnosiš laktozu, kloni se mliječnih proizvoda. Ako si alergična na određene vrste ribe izbjegavaj ih. I na kraju imaj povjerenja u svoju probavu i osluškuj je.

Izvori za članak: Stay Fit Stay Active i arhiva missZDRAVE

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.