Jaja najčešće spravljamo kao omlet, "jaje na oko" ili tvrdo kuhana te su često dio našeg doručka. Budući da žumanjak sadrži zasićene masti, trebaš biti oprezna s količinom.
Keri Gans, autorica knjige "The Small Change Diet", tvrdi da su za osobu srednje dobi dva jaja dnevno normalna doza. Ali treba biti oprezan: "Svatko bi trebao sagledati svoju ukupnu prehranu i uvidjeti otkud dobiva zasićene masti". Pojesti dva jaja na dan je zdravo, ali ako od njih napraviš omlet sa sirom, tada si znatno povećala količinu zasićenih masti i kalorija.
"Postoje hranjive tvari u žumanjku koje nećeš naći u bjelanjcima", kaže Gans. "Svi vitamini topljivi u masti nalaze se u žumanjku, stoga ako ga uklonite, da, uklonili ste masnoće, ali i mnoštvo hranjivih vrijednosti."
Gans tvrdi da je "prava" količina jaja u potpunosti ovisi o ostatku tvoje prehrane. Jedno veliko jaje ima oko 80 kalorija, pet grama masti i šest grama proteina. Dakle, ako već dobivaš obilje proteina i masnoća iz drugih obroka, svakodnevno jedenje omleta od pet jaja sa sirom za doručak nije dobra ideja. Ali ako znaš da ćeš biti u pokretu i ne znaš koji će ti izvor proteina biti sljedeći, možeš razbiti dodatno jaje i ispeći omlet.