Hrana Hrana kao lijek 29. kolovoza 2017.

Koliko jaja trebaš pojesti za dovoljan unos kalorija?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jaja najčešće spravljamo kao omlet, "jaje na oko" ili tvrdo kuhana te su često dio našeg doručka. Budući da žumanjak sadrži zasićene masti, trebaš biti oprezna s količinom.

Keri Gans, autorica knjige "The Small Change Diet", tvrdi da su za osobu srednje dobi dva jaja dnevno normalna doza. Ali treba biti oprezan: "Svatko bi trebao sagledati svoju ukupnu prehranu i uvidjeti otkud dobiva zasićene masti". Pojesti dva jaja na dan je zdravo, ali ako od njih napraviš omlet sa sirom, tada si znatno povećala količinu zasićenih masti i kalorija. 

Kosa-Vlasiste Možda te zanima... Zašto su med, jaja i jabučni ocat tako dobri za kosu? Ljepota i relax

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Postoje hranjive tvari u žumanjku koje nećeš naći u bjelanjcima", kaže Gans. "Svi vitamini topljivi u masti nalaze se u žumanjku, stoga ako ga uklonite, da, uklonili ste masnoće, ali i mnoštvo hranjivih vrijednosti."

Možda te zanima... Nutricionist objašnjava treba li brojati kalorije i kakvo treba biti "savršeno" tijelo Hrana

Gans tvrdi da je "prava" količina jaja u potpunosti ovisi o ostatku tvoje prehrane. Jedno veliko jaje ima oko 80 kalorija, pet grama masti i šest grama proteina. Dakle, ako već dobivaš obilje proteina i masnoća iz drugih obroka, svakodnevno jedenje omleta od pet jaja sa sirom za doručak nije dobra ideja. Ali ako znaš da ćeš biti u pokretu i ne znaš koji će ti izvor proteina biti sljedeći, možeš razbiti dodatno jaje i ispeći omlet.

Možda te zanima... Zdravo, brzo i dijetno: Salata od tune, slanutka i jaja Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.