Ako tražite lagan i osvježavajući desert koji se brzo priprema i topi u ustima – ovi pjenasti limun keksići su pravi izbor! Hrskavi izvana, mekani iznutra, a priprema im traje svega nekoliko minuta. Ne sadrže pšenično brašno, maslac ni ulje, a trebaju vam samo četiri osnovna sastojka.
Blago hrskavi, s prozračnom, pjenastom teksturom, ovi keksići osvojit će vas već pri prvom zalogaju, doslovno se tope u ustima. Još jedna prednost? Ono što ih čini još privlačnijima je to što su jednostavni za pripremu – nema potrebe za miksanjem bjelanjaka ili upotrebom miksera. Sve se radi ručno, u jednoj posudi, i gotovi su za tren!
Sastojci:
- 130 g fino mljevenog bademovog brašna (blanširani bademi)
- 106 g bijelog šećera + još 2 žlice za posipanje
- 1 veliko jaje
- 1 žlica limunovog soka + 1 čajna žličica korice limuna
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
- U većoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno i 106 g šećera dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Dodajte jaje, limunov sok i naribanu koricu pa miješajte dok se sve ne sjedini – trebali biste dobiti ljepljivo i gusto tijesto.
- U manju zdjelicu stavite preostale 2 žlice šećera.
- Pomoću žlice (ili mjerice od oko 1,5 žlice) oblikujte kuglice tijesta, lagano ih zarolajte među dlanovima i uvaljajte u šećer. Možete posipati samo gornju stranu ako želite manje šećera.
- Kuglice lagano pritisnite na plehu kako biste dobili deblje keksiće (oko 1,2 cm debljine) i ostavite oko 2 cm razmaka između keksića.
- Pecite 12 do 15 minuta – dok rubovi ne očvrsnu, a površina ne poprimi karakterističan ispucani izgled. Gotovi su za otprilike 13 minuta.
- Ohladite ih potpuno prije posluživanja. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi do 2 dana na sobnoj temperaturi ili dulje u hladnjaku/zamrzivaču.
Savjet za mjerenje bademovog brašna: Prije mjerenja promiješajte brašno u vrećici žlicom kako biste ga "prozračili", zatim ga lagano žlicom prebacite u mjernu šalicu i poravnajte površinu. Tako ćete izbjeći da stavite previše brašna, što može promijeniti teksturu keksića.
Zašto šećer na vrhu? Osim što keksićima daje laganu hrskavost, šećer stvara i prepoznatljiv ispucani uzorak na površini. Ako preskočite ovaj korak, keksi će biti glatki i manje dekorativni.