Hrana 14. svibnja 2025.

Kolačići s limunom od samo 4 sastojka – bez brašna, maslaca i ulja!

Foto: Pexels Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako tražite lagan i osvježavajući desert koji se brzo priprema i topi u ustima – ovi pjenasti limun keksići su pravi izbor! Hrskavi izvana, mekani iznutra, a priprema im traje svega nekoliko minuta. Ne sadrže pšenično brašno, maslac ni ulje, a trebaju vam samo četiri osnovna sastojka.

Blago hrskavi, s prozračnom, pjenastom teksturom, ovi keksići osvojit će vas već pri prvom zalogaju, doslovno se tope u ustima. Još jedna prednost? Ono što ih čini još privlačnijima je to što su jednostavni za pripremu – nema potrebe za miksanjem bjelanjaka ili upotrebom miksera. Sve se radi ručno, u jednoj posudi, i gotovi su za tren!

Možda te zanima... Keto limun kocke gotove za 40 minuta Hrana

Sastojci:

 

  • 130 g fino mljevenog bademovog brašna (blanširani bademi)
  • 106 g bijelog šećera + još 2 žlice za posipanje
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica limunovog soka + 1 čajna žličica korice limuna
Starbucks kolač od limuna Možda te zanima... Poznati kolač od limuna u zdravijem izdanju Hrana

Priprema:

 

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno i 106 g šećera dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Dodajte jaje, limunov sok i naribanu koricu pa miješajte dok se sve ne sjedini – trebali biste dobiti ljepljivo i gusto tijesto.
  3. U manju zdjelicu stavite preostale 2 žlice šećera.
  4. Pomoću žlice (ili mjerice od oko 1,5 žlice) oblikujte kuglice tijesta, lagano ih zarolajte među dlanovima i uvaljajte u šećer. Možete posipati samo gornju stranu ako želite manje šećera.
  5. Kuglice lagano pritisnite na plehu kako biste dobili deblje keksiće (oko 1,2 cm debljine) i ostavite oko 2 cm razmaka između keksića.
  6. Pecite 12 do 15 minuta – dok rubovi ne očvrsnu, a površina ne poprimi karakterističan ispucani izgled. Gotovi su za otprilike 13 minuta.
  7. Ohladite ih potpuno prije posluživanja. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi do 2 dana na sobnoj temperaturi ili dulje u hladnjaku/zamrzivaču.
Kolač Možda te zanima... Kocke od limuna i borovnica, jednostavne za pripremu Hrana

Savjet za mjerenje bademovog brašna: Prije mjerenja promiješajte brašno u vrećici žlicom kako biste ga "prozračili", zatim ga lagano žlicom prebacite u mjernu šalicu i poravnajte površinu. Tako ćete izbjeći da stavite previše brašna, što može promijeniti teksturu keksića.

Zašto šećer na vrhu? Osim što keksićima daje laganu hrskavost, šećer stvara i prepoznatljiv ispucani uzorak na površini. Ako preskočite ovaj korak, keksi će biti glatki i manje dekorativni.

Možda te zanima... Lagana i zdrava juha od limuna, češnjaka, i povrća koja će vam popraviti raspoloženje tijekom tmurnih dana Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.