Zbog svoje slatkaste arome, mrkva je odličan izbor u različitim desertima. Ovom kolaču, osim što daje posebnu sočnost i sladak okus, daje i dodatnu vrijednost zbog bogatstva vitamina i minerala. Isprobaj ukusan i sočan kolač od mrkve pripremljen na veganski način, bez jaja i mlijeka
Sastojci:
- 250 g mrkve
- 70 g kristal šećera
- 100 ml ulja
- 60 ml soka od naranče
- 2 žličice narančine kore
- 125 g pšeničnog brašna polubijelog
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 60 g oraha
Za glazuru:
- 0.5 šalica šećera u prahu
- 1.5 žlica soka od naranče
- 0.5 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Oguli i sitno naribaj mrkvu te je pomiješaj sa šećerom, uljem, narančinim sokom i ribanom koricom naranče.
- U zasebnoj posudi dobro pomiješaj brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Na suhoj tavi lagano tostiraj orahe, a nakon što se ohlade, nasjeckaj ih na manje komadiće.
- Tekuću smjesu umiješaj u smjesu suhih sastojaka te ih promiješaj tek toliko da se sastojci povežu. Potom umiješaj i sjeckane tostirane orahe.
- Dobivenu smjesu izlij u kalup za pečenje obložen masnim papirom te peci na 180°C 30-40 minuta.
- Dok se kolač peče, pripremi glazuru tako da pjenjačom u šećer u prahu umiješaš sok od naranče i ekstrakt vanilije.
- Kad se kolač malo ohladi, prelij ga glazurom.
Dobar tek!
Više recepata potraži na portalu Gastro.hr