Proteinski shakeovi sastoje se od koncentriranih izvora proteina, a mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla. Novija istraživanja su pokazala da su shakeovi od biljnih proteina jednako učinkoviti kao i oni od proteina životinjskog podrijetla. Umjetna sladila u shakeovima osobito šećerni alkoholi, mogu izazivati kod određenih ljudi tegobe poput nadutosti i proljeva, stoga treba birati sladila koja nemaju laksativni učinak
Proteinski shakeovi predstavljaju koncentrirani izvor proteina, a napravljeni su tako da se iz izvorne sirovine, koja može biti biljnog ili životinjskog porijekla, izoliraju proteini i spoje s nekim drugim sastojcima ovisno o namjeni proizvoda. Činjenica jest da su proteinski shakeovi dobiveni tehnološkim procesima, dakle radi se o procesiranoj hrani, no opet, proteinski shakeovi imaju svoju važnu ulogu u prehrani sportaša i rekreativaca, osoba koje nastoje izgubiti višak kilograma te kod osoba koje imaju određenih zdravstvenih problema.
Vrste shakeova
Najčešća sirovina u proizvodnji proteinskih shakeova je mlijeko. Dvadeset posto od ukupnih proteina mlijeka otpada na proteine sirutke. Proteini sirutke ili whey-a vrlo su cijenjeni i dosta se istražuju. Dokazano je da je njihova uporaba korisna, a u znanstvenoj literaturi mogu se pronaći i dokazi povoljnog djelovanja kod inzulinske rezistencije, oksidativnog stresa, visokog krvnog tlaka i slično. Proteini životinjskog porijekla imaju i određenu negativnu reputaciju. Uzimaju li se u prevelikim količinama mogu biti potencijalno štetni za bubrege i kosti, pa su na tržištu dostupni i proteinske shakovi biljnog porijekla od soje, graška i konoplje. No principi pravilne prehrane uče nas da ne valja ni s čim pretjerivati pa tako ni s proteinima biljnog porijekla.
Biljni proteini pokazali su se jednako vrijedni kao i životinjski
Istraživanje objavljeno ove godine koje je ispitivalo razliku između unosa proteina graška i sirutke na debljinu mišića uz vježbe otpora tijekom 12 tjedana, nije zabilježilo značajnu razliku između dvije vrste proteina. Štoviše, ovo je istraživanje pokazalo da su proteini graška imali malo veći učinak na jačanje mišića od proteina sirutke kod ispitanika koji su početnici u ovakvoj vrsti treninga te kod onih koji su ranije vježbali, no nisu bili u formi na početku istraživanja. U konačnici, nema dokaza da kod zdravih mladih ljudi određena vrsta proteina ima prednost kada je u pitanju jačanje mišićne mase.
S proteinima ne treba pretjerivati
Jedna od češćih dvojbi prilikom kupnje shakeova je treba li se odlučiti za onaj s većim udjelom proteina. To nije potrebno jer je poznato da organizam koristi proteine za izgradnju tkiva do jedne određene mjere. Uzmemo li prehranom više proteina nego što nam je potrebno za izgradnju, višak će se koristiti za dobivanje energije. Jedan gram proteina daje jednaku energetsku vrijednost kao i gram ugljikohidrata. Također, proteini mogu biti u obliku koncentrata, izolata ili mikrofiltrata, no ne zabrinjavaj se previše ovim terminima jer za sada nema dokaza da je neki oblik kvalitetniji od drugoga.
Izbjegavaj shakeove koji imaju dug popis sastojaka za koje ne znaš što su i čemu služe. Također, ako si osjetljiva na umjetna sladila odaberi onaj proizvod koji ih ne sadrži. Umjetna sladila, poglavito šećerni alkoholi, mogu izazivati kod određenih ljudi tegobe poput napuhavanja i proljeva, stoga biraj ona sladila koja nemaju poznati laksativni učinak.
Što kvalitetan proteinski shake treba sadržavati?
U jednom serviranju:
- 5 g masti
- 5 g ugljikohidrata
- 20 do 30 g proteina
Proteinski shake obično se konzumira nakon treninga, ali može se piti i za doručak s voćnim smoothie. Voćni smoothie obogaćen proteinima dat će nam ti više energije i produžit će osjećaj sitosti.
Ako ti treba stručna podrška i pomoć kod mršavljenja, posjeti i učlani se u Mršavimo zajedno klub.