Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnjaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Kesteni ne sadrže gluten ima ih raznih vrsta. U ovaj recept idu maruni koji su oplemenjena sorta kestena i najviše ih ima u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage.
Ovo je recept autorice Marinele Prodan, a sastojci su za četiri osobe.
Sastojci:
- 500 g maruna
- 200 ml mlijeka
- 180 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice ruma
- 30 g šećera
- 50 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa
Priprema
- Marune operi i zareži malim oštrim nožem oko ruba.
- Zakuhaj vodu u plićoj posudi i dodaj marune te kuhaj desetak minuta.
- Kad se maruni malo ohlade skini im ljuske.
- Nastavi ih kuhati bez ljuske u vrućoj vodi još oko petnaestak minuta (ovisno o veličini maruna), a zatim ih prebaci da se do kraja skuhaju u mlijeku s 30 grama šećera (oko 5,6 minuta).
- Kada su dovoljno mekani da ih možeš probosti vilicom odvoji polovicu mlijeka u kojoj su se kuhali u zasebnu posudu.
- Ostavi kestene da se malo ohlade, a zatim ih uz pomoć štapnog miksera izmiksaj.
- Ako je smjesa pretvrda dodaj još malo mlijeka u kojem su se kuhali.
- Dodaj 3 žlice ruma u smjesu te po potrebi ako voliš slađi pire još malo šećera u prahu.
- Ostavi u hladnjaku da se ohladi nekoliko sati.
- Istuci slatko vrhnje.
- Naribaj tamnu čokoladu na većem ribežu.
- Kod posluživanja kao prvi sloj stavi nekoliko žlica pirea od maruna, zatim žlicu tučenog slatkog vrhnja te tri čajne žlice ribane čokolade.