Zdravlje 26. listopada 2022.

Sve prednosti kestena i kako napraviti tinkturu protiv bolnih vena

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kesteni, za razliku od ostalih orašastih plodova i sjemenki, sadržavaju relativno malenu količinu kalorija i masti. Bez obzira na to, oni su odličan izvor minerala, vitamina i fitonutrijenata koji pozitivno djeluju na zdravlje čovjeka.

Ništa ne podsjeća na jesen više nego miris vrućih kestena. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena, a općenito se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena, dok obični divlji kesten posjeduje ljekovita svojstva, ali je nejestiv. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Za razliku od ostalih orašastih plodova i sjemenki koji se većinom sastoje od proteina i masti, kesteni se većinom sastoje od ugljikohidrata. Za lakšu usporedbu, kesten je dakle zbog veće količine ugljikohidrata u svojem nutritivnom sastavu sličniji namirnicama kao što su batat, slatki kukuruz i krumpir.

Podaci o energetskim vrijednostima kestena

Evo što možeš očekivati u prehrambenom odjelu na 100 grama kestena, prema USDA National Nutrient bazi podataka:

  • energija: 213 Kcal
  • protein: 2.42 g
  • ugljikohidrati: 45.54 g
  • masnoća: 2.26 g
  • vlakna: 8.1 g
  • natrij: 3 mg
  • kalij: 518 mg
kesteni Možda te zanima... Pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka Hrana

Zdravstvene prednosti kestena

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva u kestenima čini ih idealnim pojačanjem tvojeg imunološkog sustava. Nadalje, zbog količine magnezija, kesten je izvrstan saveznik i u poboljšanju gustoće kosti. Tako se zbog velike koncentracije raznih minerala koji se nalaze u kestenu može usporiti pojava mnogih poremećaja povezanih s dobi, poput osteoporoze

Kesteni su i dobar izvor folata. Folat pripada vitaminima B skupine, a dobar je za imunitet te je važan za žene u reproduktivnoj fazi života. U 100 grama pečenih kestena tako možeš pronaći 70 mg folata. Za one koji imaju celijakiju ili zbog bilo kojeg drugog razloga ne konzumiraju gluten, u kestenima smiju uživati bez straha. Kesteni su zapravo čest sastojak bezglutenskih proizvoda.

The Journal of Nutrition, Health & Aging navodi kako kesteni, zbog količine kalija u sebi, mogu pomoći i s dotokom krvi u mozak te tako pospješiti dobro zdravlje živčanog sustava, povećavajući tako koncentraciju i mogućnost pamćenja, ali i smanjiti krvni tlak i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pomoć kod tretiranja vena

Divlji kesten, ili Aesculus hippocastanum, porijeklom je s Balkanskoga poluotoka, a ekstrakt iz sjemena divljega kestena popularni je dodatak prehrani koji se obično koristi za poboljšanje zdravlja vena i smanjenje upala, prenosi Healthline. Glavna aktivna komponenta u ekstraktu divljeg kestena je escin, koji je zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi često proučavan.

Navedeni spoj, escin, može pomoći u liječenju kronične venske insuficijencije. Kronična venska insuficijencija zdravstveno je stanje koje karakterizira slab protok krvi u venama nogu, a neki od njenih simptoma mogu biti: edem ili oticanje nogu, bol u nogama ili grčevi, svrbež noge, varikozne vene ili proširene iskrivljene vene koje se obično javljaju na nogama te slabost u nogama. Devet studija otkrilo je da dnevna doza od 600 mg ekstrakta divljeg kestena koji sadrži 50 mg escina kratkoročno smanjuje simptome kronične venske insuficijencije, no unatoč tome, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdili njegovi dugoročni učinci.

Dr. Zlatko Čačić, Specijalna bolnica Arithera Možda te zanima... Varikozne vene: Kako liječiti i spriječiti njihov nastanak? Zdravlje

Nadalje, u jednom istraživanju koje je trajalo 8 tjedana, na 58% sudionika koji su uzimali tablete ekstrakta sjemena divljega kestena koje sadrže 20 mg escina 3 puta dnevno i primjenjivali escin gel lokalno dva puta dnevno bilo je vidljivo smanjenje simptoma varikoznih vena poput bolova u nogama, oteklina i promjene boje.

Domaći pripravak za liječenje proširenih vena

Preparati od divljeg kestena mogu se kupiti u obliku ekstrakta od lišća, kore ili sjemena, a uzimaju se oralno. No, ako želiš, možeš si sama doma pripraviti domaću tinkturu od divljeg kestena.

Sve što će ti biti potrebno je - 1/2 litre rakije te sjeme ili cvjetovi divljeg kestena.

Priprema:

  • sjemenke ili cvjetove divljeg kestena usitni što je više moguće
  • ubaci ih u bocu veličine 1 litre
  • bocu do pola napuni jačom rakijom, po mogućnosti isto domaćom
  • ostavi mjesec dana da stoji, a nakon toga procijedi smjesu
  • ostatkom masiraj bolna područja 
Možda te zanima... Kesteni: 5 jako dobrih razloga zašto bi trebala 'navaliti' na njih ove jeseni Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.