Hrana Hrana kao lijek 08. studenoga 2017.

Kako uživati u kavi, crnom vinu i slanoj hrani bez opasnosti za tlak

Kava_3
Foto: Thinkstock Kava stimulira probavni sustav iako znanstvenici još nisu otkrili kako i zašto tako djeluje, međutim kofein je prvi "osumnjičeni"
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vodi računa o tome kako je kava pripremljena i koliko je jaka. Zrno kave sadrži ulja koja mogu povećati razinu kolesterola u krvi. Zbog toga je filter-kava uvijek bolji izbor od espressa ili "turske" kave.

Kofein ne povećava rizik od srčanih bolesti, ali podiže krvni tlak. Ako nakon popijene kave osjetiš da ti srce jače lupa ili ”preskače” te da ti ruke drhte, obvezno se obrati liječniku. Šalica kave sadrži 150 do 175 mg kofeina, šalica čaja 125 mg, energetska pića 80 mg, a gazirani napitci minimalno 40 mg. Ako nakon konzumiranja ovih napitaka osjetit smetnje, konzumirajte napitke koji ne sadrže kofein.

Možda te zanima... Tlak, povišeni i niski: Simptomi, liječenje i prevencija Zdravlje

Vino-Crno | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
Jedna čaša crnog vina dnevno korisna je za srce. Znanstvena istraživanja pokazuju da vino u umjerenim količinama povećava razinu HDL-a ili ”dobroga” kolesterola i smanjuje rizik od zgrušavanja krvi, što može izazvati srčani udar. Crno vino, osim alkohola, sadrži i flavonoide, koji pozitivno djeluju na srce, jer smanjuju količinu slobodnih radikala. Flavonoida ima i u voću i povrću (jabuci, luku, mahunarkama, zelenom čaju), pa konzumaciju crnog vina možeš zamijeniti i ovim zdravim namirnicama.

Možda te zanima... Visoki tlak, liječnica savjetuje što pacijenti mogu sami poduzeti Zdravlje

Soljenje_Hrane | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
Kuhinjska sol povećava krvni tlak, zato ograniči njezin unos na 2,4 g dnevno. Zabluda je da samo smanjenje unosa soli snižava krvni tlak, ako iz prehrane ne izbaciš visokokalorične namirnice – hipertenzija ti je zajamčena. Uzimanjem tekućine također ćeš sniziti krvni tlak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.