Ovaj vikend je u mojoj rodnoj Pregradi, Gradska knjižnica organizirala druženje na temu "Bundeva - kraljica jeseni". Nisam bila samo posjetitelj ovog događaja, već sam i predstavila portal Zdrava Krava, pripremom torte i edukativnim govorom o nutritivnim vrijednostima bundeve i njezinih proizvoda. Donosimo ti recept za juhu od bundeve s paketićima od kelja te bruskete s bundevinim uljem
Posjetiteljima sam prezentirala različite vrste bundeva, a onda sam se primila pripreme jela s bundevama kako ne bi propale. Ovaj tjedan donosim ti jedan ukusan i cjelovit obrok koji će zagrijati tvoj organizam.
Juha
Sastojci:
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- žlica sjeckanog svježeg peršina
- 3 šalice pirea od hokkaido bundeve
- šalica mrkve
- sol, papar, muškatni oraščić
- 1,5 dcl sojinog vrhnja
- 3 žlice ulja
Priprema: sitno nasjeckaj luk i češnjak te ih poprži na ulju. Dodaj mrkvu i pirjaj dok malo ne omekša. Umješaj pire od bundeve, peršin i začine. Kuhaj na laganoj vatri te dodaj sojino vrhnje. Nakon što provrije makni s vatre.
Paketići od kelja
Sastojci:
- 6 velikih listova kelja
- 3 žlice naribane mrkve
- 6 sitnih kockica sira
- 1 žlica ulja
- nasjeckani češnjak
Priprema: listove kelja skuhaj dok središnja tvrda vlaknasta struktura ne omekša. Na ulju poprži češnjak i mrkvicu te na 3 lista stavi po jednu žlicu mješavine i 2 kockice sira. Kelj savij u paketiće te svaki paketić zavij u još jedan list kako bi bili čvršći. Paketiće zatim poprži na suhoj tavi kako bi se sir rastopio.
Bruskete
Sastojci:
- kukuruzni baguette (3 šnite)
- 2 žlice bundevina ulja
- 1 režanj češnjaka
- nasjeckani peršin
Priprema: Sitno nasjeckaj peršin i češnjak, ulje stavi na tanjur i u njega umoči šnite kruha s oba kraja. Na bruskete stavi peršin i češnjak te poprži na suhoj tavici dok kruh ne postane hrskav i potamni.
Još recepata Kristine Grofelnik potraži ovdje.